ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ08 юли 2012

Анигосантус, кенгурово цвете - Anigozanthos flavidos

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 14:42:03

anigozanthos_bush_dawn_050614.JPG Anigozanthos_flavidos.jpg anigozanthos_flavidus2.jpg

anigozanthos.jpgЦъфтеж: юни-юли

Семейство: Haemodoraceae
Родина: Австралия

Това екзотично растение има мъхести цветове, които наистина приличат на кенгурови лапи. Растението цъфти през ранното лято, като цветовете му са жълтозелени или розо-вочервени. Листата им са изключително грациозни и стройни.

Зимуване:
В зимните дни цветето обича да стои на хладно. Което съвсем не означава студено. Температури под 10 градуса не са добре дошли. През лятото пък предпочита свежия въздух, затова директно изнесете саксията на балкона или двора като спазите условията за избор на място.
Размножава се чрез семена или чрез връхни резници при температура на почвата около 20 С.

Място

Кенгуровото цвете има нужда от светло, защитено от пряка слънчева светлина място. Добре му се отразява изнасянето на балкона през лятото. През зимата стои на хладно, обикновено при температура около 10°С.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 7011
Прочетено: 9491 пъти
Коментари чрез Facebook

ОРХИДЕИ И БРОМЕЛИЕВИ08 юли 2012

Ананас - Ananas

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 14:24:21

ananasbracteatus.jpg Ananas_nanus1.jpg Ananas_nanus2.jpg Ananas_nanus.jpg

ananas.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Bromeliaceae (ананасови)
Родина: Южна Америка

Понякога опитът да развъдим ново растение от зеления плод на ананаса се оказва успешен. От значение е плодът да е пресен и прорезът да е направен на около 1см под розетката, защото там се намират първите малки коренови наченки. Прорязаната повърхност трябва да засъхва в продължение на 24 часа, преди да заровите листната розетка в подходящ съд с много пясък и влажен дребен торф. За най-добро вкореняване резникът се покрива с найлонова торбичка и се поставя на топло и светло място. Растението, развъдено от плода на ананаса, е само зелено декоративно растение с розетъчна структура.

Можете да размножите ананаса и чрез върхови калеми. за целта през топъл сезон от годината се купува плод с добре развит върхов филиз, наречен "султан". Той се отрязва внимателно, заедно с 1-2 см. от плода и се натрива с прах от дървени въглища. След като засъхне, калемът се засажда в смес от торф и пясък и се покрива с найлон или стъкло. След около 3 седмици ще се появят нови корени, след което растението се премества в саксия. Размноженият по този начин ананас ще цъфне чак след 3 - 4 години.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 7012
Прочетено: 12514 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 4 5

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen