ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ18 юли 2015

Цветя които подобряват съня

Създадено от gradinar
събота 18 юли 2015 - 18:25:46

beautiful-flowers-home.jpgЕдната група упойва с аромата, другата действа като филтър - рециклира въздуха.

Пословицата, че утрото е по-мъдро от вечерта, има чисто физиологично обяснение. Работим по-добре, чувстваме се по-комфортно и вземаме по-умни решения, когато сме спали добре през нощта.

Независимо от това колко човек обича лятото, сегашната гореща вълна ни идва в повече. Освен че създава всевъзможни проблеми и неудобства през деня, жегата ни лишава от нощна почивка.

Идеалната температура за спане е 16-18 градуса - трудна цел в напечените от слънцето сгради, ако по една или друга причина не се използва климатик.

Когато ни е топло, заспиваме по-трудно, а дори и след това се будим често и почивката е непълноценна. Дължи се на биологичния код, по който сме програмирани. Когато се стъмни и телата ни започнат да се настройват за сън, температурата на тялото се понижава и остава по-ниска през различните етапи на съня. А когато се събудим, отново тръгва към горната граница на нормата, за да достигне най-високите си стойности към 16-18 часа.

Но ако вечер околната температура е по-висока от нормалната, както тези дни, организмът трябва да полага допълнителни и по-продължителни усилия да понижи вътрешните ни градуси.


Това е причината за трудното заспиване и неспокойното мятане в леглото, преди навън да се позахлади. Така оставаме с няколко часа сън и на сутринта нищо не ни спорѝ. А ни чака нов жежък ден.

Всяко семейство си е отработило свои методи за охлаждане на дома според навиците и възможностите си. Но има един евтин, лесен и неочакван начин да си намерим съюзници за по-добър сън в горещините. Като сложим в спалните цветя, които имат отпускащ ефект.

Според последните класации на ботаниците първото място като “сънотворно” държи жасминът.

Според проучване на католическия университет във Вирджиния, САЩ, излъчваните от цветето вещества отпускат, намаляват тревожността и подобряват съня, а преспалите в близост до саксия с жасмин се събуждат в добро настроение.

Лавандулата е използвана от древността като лек за безсъние и тревожност. Изследователите са категорични, че вдишването на аромата, който излъчват цветовете, отключва седативни (отпускащи) ефекти. Неслучайно етеричните масла от растението присъстват в най-много козметични и спа средства от сериите за релакс.

Гарденията има способността да приспива почти колкото специализираните за тази цел таблетки с по-меко действие. Немско проучване разкри неотдавна, че красивото цвете упражнява върху опитни мишки ефекти, сходни с тези на невротрансмитер, специализиран в задействането на механизма на дрямката. Според учените ефектите върху хората са сходни и затова цветето е сред фаворитите за спалня.

Един типичен природен лечител, използван не само от народната медицина, но и от фармацията - алоето, чисти въздуха, като неутрализира много от остатъчните химикали от почистването на дома, и така ни осигурява повече кислород.

Затова си е спечелило авторитета на зелен филтър, който създава край себе си зона на комфорт и отпускане - основни фактори за сън. Ако отровите са много, по алоето избиват кафяви петна. Тази особеност на го прави жив ориентир за чистотата на въздуха в дома.

Подобна роля има и червената драцена, която обезврежда токсини като ксилол и трихлоретилен, които се срещат в много препарати за почистване. Част от вредните вещества остават по повърхностите в стаята и след това си хвърчат из въздуха. Още по-интензивно ги вдишваме в горещините, когато въздухът се пресушава и дишаме тежко и дълбоко, а те натоварват допълнително организма. Вещества, излъчвани от листата на червената драцена, улавят агресорите и с чистия въздух косвено улесняват съня.

Източник: 24 ЧасаАвтор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 4009
Прочетено: 14446 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen