ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ09 август 2014

Книфофия, тритома - Kniphofia

Създадено от gradinar
събота 09 август 2014 - 20:05:53Книфофия, тритома - Kniphofia

Името на Книфофията идва от ботаника Йохан Книфоф. Другото и име е Тритома. Книфофията произхожда от остров Мадагаскар, Централна и Южна Африка. Това цвете има около 70-80 вида.


Книфофията е многогодишен цъфтящ храст, който в нормални условия достига от 50 сантиметра до 130 сантиметра. На прима виста вниманието ни е насочено към листата му, които имат тръбеста и мечовидна форма и са доста удължени. Формата им е триъгълна. Цветовете на Книфофията цъфтят в червено или жълто, но има случай когато те са с два цвята - оранжеви в горната си част и жълти в долната. Книфофията цъфти в периода от началото на месец юли до края на месец август. Големината на съцветията понякога достига и до 25 сантиметра. Корените на Книфофията (тритомата) са жълти месести, дебели и правят тръстикови фуги.

Отглеждане на Книфофия:Място на Книфофия:
Това растение е много топлолюбиво. Книфофията вирее на топло и светло място. Гледайте мястото да е добре защитено от течения и ветрове.

Темтература за Книфофията:
Книфофията вирее добре при температури на въздуха от 23 до 30 градуса. Имайте в предвид, че Книфофията не обича и не издържа на големи застудявания. Ако има люта зима може да не оживее.

Влажност на Книфофията:
Книфофията много обича влажни места. За това и намерете място с по-голяма влажност като например течаща вода или наличие на подпочвени води. Това ще доведе до обилен и красив цъфтеж на растението.

Поливане на Книфофията:
Книфофията трябва да се полива обилно.  Тя обича много вода и това допринася за добрия и растеж.

Торене на Книфофия:
През пролетния сезон в периода от април до юни трябва да наторявате Книфофията само и единствено с минерални торове. През останалото време се тори по-умерено отново с минерални торове.

Почва на Книфофията:
При отглеждането на Книфофия е необходимо пръстта да бъде въздухопропусклива и влагопропусклива. Това допринася корените и да не загниват лесно и растението да не загине. Също така е необходимо и почвата да е богата на хумус, минерали и добре дренирана. Така през зимата Книфофията няма да задържа влага и да загнива.

Болести и вредители по Книфофията:
Книфофиите са доста устойчиви на болести и вредители. Друго хубаво качество е, че се възтановяват невероятно бързо от евентуално лечение.

Презимуване на Книфофията:
В края на есентта или около средата и края на месец октомври е необходимо да покриете растението със слама и шума. По този начин ще го предпазите през студените зимни месеци. Необходимо е да оставите една трета от листата неподрязани. Така те ще предпазват допълнително корена.

Размножаване на Книфофията:
Има два начина за размножаване на Книфофията:
1. Чрез разделяне на туфи.
2. Чрез семена.

Размножаване на Книфофия чрез разделяне на туфи:
Не размножавайте растението по този начин през зимния сезон. Така Книфофията може да измръзне и растението да загине. Размножаването чрез разделяне на туфи се прави през пролетта от началото на април до средата на май. Можете да разделяте растение което на две, три или повече години. След разделянето на туфите ги засадете на място огрявано от слънцето и с по-висока влажност. Отделните туфи трябва да са на растояние една от друга 30 сантиметра. Засяват се на дълбочина 10 сантиметра.

Размножаване на Книфофия чрез семена:
Семената се засяват в периода от началото на Април до края на месец Юни.

Използване на Книфофията:
Освен да краси градината ви, Книфофията много често се използва за рязан цвят. Причината за това е невероятните и цветове.

Съвети на специалиста:
- добре е да почиствате загиналите и увяхнали цветове. Това окуражава цъфтенето.
- избягвайте да отглеждате това растение в група с други.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 4001
Прочетено: 27996 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen