СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Банан - Musa

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 18:14:56

MusaOrna.jpg Musa_Basjoo_.jpg Musa_Basjoo_2002.JPG musa_velutina.jpg

Цъфтеж: юли-август
Семейство: Musaceae (бананови)
Родина: Африка, Австралия

Изключително красиво декоративно растение с големи зелени листа и висящи по интересен начин съцветия. Впрочем, можете да очаквате сладките му плодове, както и предхождащия ги цъфтеж само в случай, че отглеждате растението в зимна градина.

Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат. Изпробвал съм и два други вида банани, които също са доста зимоустойчиви. Но те нямаха тази способност да издържат половин година в покой. Тези видове не оцеляха дори и след като покрих корените им с над 30 см. мулч, което гарантира, че почвата около тях няма да замръзне. Причината за това е, че кореновата им система не може да издържи 5-6 месеца без надземна листна маса, която да я снабдява с хранителни вещества. В резултат на това корените им загиват.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 6959
Прочетено: 13965 пъти
Коментари чрез Facebook

СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Бамбук - Bambusa aspera

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 16:21:40

bambusa.jpg Bambusa_nana.jpg Bambusa_vulgaris_12-13ft__138.JPG bamb_aurea3.JPG chun_800x.jpg

bambusa_aspera.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Gramineae
Родина: Китай

Бамбукът е царят на тревите и идеалното цвете за банята. Той присъства обаче и в помещенията, където живеем, и от година на година става все по-обичан и предпочитан.

То е бързо растящо растение - рекордът е 120см на денонощие , а височината му достига до 40м. Понякога образува гъсти непроходими гори. Използа се като строителен материал заради здравината си и като материал за изработка на различни съдове, сувенири и пр. В някои страни на Южна Азия от бамбук се произвежда специална хартия. Използва се и като декоративно растение в парковете.Бамбукът постепенно набира популярност и в България при озеленяването най-вече на частни градини. Ако желаете да експериментирате с бамбук във Вашата градина, трябва да знаете, че многото видове бамбук се групират в две основни групи, според характера на кореновата си система.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 6960
Прочетено: 15939 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 4 5

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen