ОРХИДЕИ И БРОМЕЛИЕВИ08 юли 2012

Ананас - Ananas

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 14:24:21

ananasbracteatus.jpg Ananas_nanus1.jpg Ananas_nanus2.jpg Ananas_nanus.jpg

ananas.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Bromeliaceae (ананасови)
Родина: Южна Америка

Понякога опитът да развъдим ново растение от зеления плод на ананаса се оказва успешен. От значение е плодът да е пресен и прорезът да е направен на около 1см под розетката, защото там се намират първите малки коренови наченки. Прорязаната повърхност трябва да засъхва в продължение на 24 часа, преди да заровите листната розетка в подходящ съд с много пясък и влажен дребен торф. За най-добро вкореняване резникът се покрива с найлонова торбичка и се поставя на топло и светло място. Растението, развъдено от плода на ананаса, е само зелено декоративно растение с розетъчна структура.

Можете да размножите ананаса и чрез върхови калеми. за целта през топъл сезон от годината се купува плод с добре развит върхов филиз, наречен "султан". Той се отрязва внимателно, заедно с 1-2 см. от плода и се натрива с прах от дървени въглища. След като засъхне, калемът се засажда в смес от торф и пясък и се покрива с найлон или стъкло. След около 3 седмици ще се появят нови корени, след което растението се премества в саксия. Размноженият по този начин ананас ще цъфне чак след 3 - 4 години.


Място
Растението се нуждае от много място, светло до полусен-често, със сравнително ниска влажност на въздуха. Този вид ананас през лятото понася много топлина, през зимата обаче трябва да се държи на по-хладно място при 18°С.

Грижи
За да се запази сочно и зелено, растението се нуждае от много вода. Трябва да се полива изключително с мека вода със стайна температура. От април до август се тори през две седмици. През по-студените зимни месеци ананасът се задоволява с много малко вода.

Размножаване
Когато издънките достигнат големина на половината на майчиното растение, те просто се разделят и се вкореняват в смес от блатен мъх и пясък на топло място.

Съвет на градинаря
Ананасът не е така чувствителен към сухия въздух както повечето видове бромелиеви.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1701
Прочетено: 11887 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen