СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ08 юли 2012

Антуриум, опашато цвете, фламинго - Anthurie

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 15:57:53

anthurium.jpg anthurium1.jpg anthurium2.JPG AnthuriumTwingo.jpg anthurium_colors_2.jpg
anthurium_01.JPG Anthurium_1106.jpg Anthurium_andreanum_chp.JPG Red_Anthurium_bouquet_2_sized.jpg A28-Anthurium600.jpg

anthurie.jpgЦъфтеж: януари-декември

Семейство: Araceae (змиярникови)
Родина: джунглите

Това с едно изключително декоративно и трайно листно и цъфтящо растение. Много интересни и привлекателни са цветовете, събрани в съцветие кочан, обгърнато от обагрен трицветник (спата). Цветовата гама се простира от кремаво през нежнорозово, тъмночервено до аленочервено. Формата на прицветника е също така разнообразна, както и неговото обагряне: най-често тя е издължено сърцевидна. Култивират се плавно два вида, едроцветното A. andreanum и по-дребното A. scherzerianum. Като стайно цвете по-подходящ е по-дребният вид.

L`anthurium scherzerianum (розово фламинго)
Най-често предлагания за отглеждане в стайни условия вид.
В момента на покупката има един-два цвята, но е добре да проверите сред листата дали има нови пъпки. Цветовете се задържат от 4 до 6 седмици, но не излъчват никакъв аромат. След това падат и цъфтят нови, като процеса е по-жив лете и доста забавен зима.
Най-подходяща саксия за него е тази с размери 12-13см в диаметър за растение с височина 30см.


Място
Фламинговото цвете обича да е на светло, топло и защитено от силно слънце място. От решаващо значение за успешното култивиране е равномерната, висока влажност на въздуха. Възможно е да се отглежда и на по-тъмни места. Впрочем, когато цветето получава по-малко светлина, дръжките на листата стават много дълги. Идеална е средната температура от 18-22°С. От октомври антуриумът се нуждае от 6 до 8 седмици почивка при 15°С, което стимулира образуването на нови цветове.

Грижи
Почвата и корените трябва да се поддържат равномерно влажни. За поливане да се използва по възможност мека, респективно филтрирана вода. Същото се отнася и за оросяването. Високата влажност на въздуха активизира развитието и цветообразуването на антуриума. От април до септември се тори по веднъж в седмицата. За пресаждането през пролетта се използва пропусклива, богата на чернозем почвена смеска и въпреки това се прави достатъчно дебел дренажен пласт защото подгизването лесно предизвиква загниване на корените.

Размножаване
Размножаването със семена е бавен процес, предназначен за любителите цветари с опит или за специалистите. За поливките най-добре е да използвате мека вода от филтърната лейка AquaFlor.

Съвет на градинаря
Пожълтелите или изсъхнали върхове на листата са признак, че цветето се държи на твърде хладно място. Ако листата се навиват, това означава, че въздухът е твърде сух или че растението прекалено се огрява от слънцето.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 4805
Прочетено: 19450 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen