ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ26 юли 2014

Пасифлора - Passiflora

Създадено от gradinar
събота 26 юли 2014 - 15:31:32Пасифлора - Passiflora
Пасифлората е дървесна лияна от семейство Пасифлорови, която в някой случай може да достигне до височина десет метра. Тя произхожда от тропиците и субтропиците на Америка. Някой от тези лияни са храстовидни, други се отглеждат в саксии, трети може да дадът плот, четвърти са катерливи. Пасифлората има около 520 вида, като най-често можете да срешнете така наречената Синя Пасифлора.

Името на Пасифлората идва от мисионерите от Испания. Името му идва от латинските думи passio и flos които означават съответно "страдание" и "цвете".

Цветовете на Пасифлората отрупват неимоверно много цялата лияна. Той е продължителен и пищен. Ако отглеждате правилно Пасифлората цветовете и може да достигнат до десет (10) сантиметра в диаметър. Тези цветове може да бъдат розови, бели, лилави, червени, сини и жълти. Пасифлората цъфти почти през всички сезони без зимата. Цъфтежа и започва началото на месец май и свършва края на месец септемви и началото на октомври.

Плодовете на част от Пасифлорите са ядливи. Обикновенно се предлагат като екзотичен десерт. Пример за това е маракуята.

Някой по изветни видове:
- Passiflora edulis - това е Пасифлора която има пурпурно бели цветове.
- Passiflora incarnata
- Passiflora holosericea
- Passiflora karwinskii
- Passiflora caerulea - това е Пасифлора която има синьо виолетови и бели цветове. Тази Пасифлора е една от най-студоустойчивите. Издържа на -15 градуса.
- Passiflora violacea - това е Пасифлора която има виолетови цветове.

Отглеждане на Пасифлора:


Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 3985
Прочетено: 64500 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen