СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Асклепиас, копринено растение - Asciepias curassavica

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 12:33:51

asciepias_curassavica.jpgЦъфтеж: юни-август
Семейство: Cuscutaceae
Родина: тропическа Америка

Това тропическо растение е само за познавачи. Особено интересни са яркочервените и тъмнооранжево—червените му цветове. Листата са заострени към върха, горната им страна е тъмнозелена, а долната - кафеникава. Растението може да израсне до 90см височина.

Родът на Асклепиас (Asclepias) включва в себе си около 100 вида, произлизащи от тропичните и субтропични зони на Африка и Америка. Много от тях са широко използвани като декоративни градински многогодишни. Карл Линей (1707-1778) е нарекъл тези растения в чест на гръцкия лечител Асклепий. Някой от видовете действително се използват заради лечебните си свойства. Преимущество на тези ефектни растения   с ярки цветове е, че може да се срещнат както многогодишни листопадни, така и вечнозелени.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 6307
Прочетено: 13121 пъти
Коментари чрез Facebook

ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ14 юли 2012

Аристолохия, вълча ябълка - Aristolochia

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 12:05:45

1_1_3_5_Aristolochia_moupinensis.JPG aristolochia_baetica.jpg Aristolochia_elegans800.jpg Aristolochia_fimbriata.jpg

aristolochia.jpgЦъфтеж: юли-август

Семейство: Aristolochinacea
Родина: Бразилия

Това екзотично растение е само за познавачи. Ексцентричният увивен храст има здраво стъбло и сърцевидни листа, чиято горна страна е тъмнозелена, а долната - синьозелена. Растението цъфти с необичайно големи, красиво изрисувани цветове. Те имат странна фуниевидна форма и цъфтят през лятото в тъмно-лилаво. Още по-странен е силният аромат на мърша.

Изящната аристолохия е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, с родина Бразилия. Растението достига височина 3-4 м и има корковидна дървесина. Листата й са големи, с дължина около 8 см, отгоре блестящи тъмнозелени, отдолу сивкави, сърцевидни, заострени на върха. Изящната аристолохия цъфти през втората половина на лятото с едри (дълги 4-5 см) единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Отгоре бялата пластинка е украсена с червеникави жилки, а отдолу с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 6308
Прочетено: 11121 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 4 5

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen