СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Асклепиас, копринено растение - Asciepias curassavica

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 12:33:51

asciepias_curassavica.jpgЦъфтеж: юни-август
Семейство: Cuscutaceae
Родина: тропическа Америка

Това тропическо растение е само за познавачи. Особено интересни са яркочервените и тъмнооранжево—червените му цветове. Листата са заострени към върха, горната им страна е тъмнозелена, а долната - кафеникава. Растението може да израсне до 90см височина.

Родът на Асклепиас (Asclepias) включва в себе си около 100 вида, произлизащи от тропичните и субтропични зони на Африка и Америка. Много от тях са широко използвани като декоративни градински многогодишни. Карл Линей (1707-1778) е нарекъл тези растения в чест на гръцкия лечител Асклепий. Някой от видовете действително се използват заради лечебните си свойства. Преимущество на тези ефектни растения   с ярки цветове е, че може да се срещнат както многогодишни листопадни, така и вечнозелени.


Място
Много светлина и слънце, както и достатъчно свеж въздух - това са основните предпоставки за доброто развитие на растението. През летните месеци то се чувства най-добре на балкона или терасата. През зимата предпочита хладно, но все така светло място при температура около 12°С. Идеалното място е зимната градина, но може да живее и на светло стълбище.

Грижи
През летните месеци растението има нужда от обилно поливане. Не допускайте подгизване. През това време се тори на всеки 14 дни. Щом се остави на хладно, поливането намалява, а торенето спира. През пролетта е добре да го подрежете до около 20см. Така ще имате красив кичест храст. Пресажда се само при нужда в глинесто-хумусна пръст.

Размножаване
Прави се след месец януари чрез разсаждане, при температура на почвата 20-25°С. Може и чрез разделяне след цъфтежа.

Съвет на градинаря
Когато листата увиснат, това е знак, че не поливате редовно.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1676
Прочетено: 11987 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen