КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ08 юли 2012

Апорокактус, камшичен кактус - Aporocactus

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 16:39:10

aporocactus.jpgЦъфтеж: април-май
Семейство: Cactaceae (кактусови)
Родина: Мексико

Стройният, силно разклонен още от основата епифит расте в родината си като пълзящо растение или виси по дърветата и скалите. Затова е добре и в стаята кактусът да се отглежда като висящо растение. Дългите кръгли стъбла са с много бодли.

Апорокактусът е роден в Мексико. В природата са разпространени 6 вида. В домашни условия обаче можете да отгледате само плетовидният апорокактус (Aporocactus flagelliformis), наречен още кактус миша опашка. Това е епифитен кактус със светлозелени стебла, със слабо изразени ребра, които леко висят от саксията. Бодлите са къси, като козина с жълто-кафяв цвят. Цветовете на растението са ярко розови, много едри, до 7 см в диаметър и изглеждат много ефектно на тънките стебла, особено когато са много. Цъфтежът започва в края на зимата. Трябва да се каже, че апорокактусът цъфти без много изисквания, при това обилно. Въпреки че растението е много лесно за отглеждане, не трябва да забравяте за него. Разрастващият се храст на апорокактусът трябва периодично да се подрязва, като се премахват изтънелите и некрасиви филизи, като срезовете се посипват с дървени въглища.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1456
Прочетено: 11868 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen