Новина: Бамбук - Bambusa aspera
(Категория: СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ)
Публикувано от gradinar
събота 14 юли 2012 - 16:21:40


bambusa.jpg Bambusa_nana.jpg Bambusa_vulgaris_12-13ft__138.JPG bamb_aurea3.JPG chun_800x.jpg

bambusa_aspera.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Gramineae
Родина: Китай

Бамбукът е царят на тревите и идеалното цвете за банята. Той присъства обаче и в помещенията, където живеем, и от година на година става все по-обичан и предпочитан.

То е бързо растящо растение - рекордът е 120см на денонощие , а височината му достига до 40м. Понякога образува гъсти непроходими гори. Използа се като строителен материал заради здравината си и като материал за изработка на различни съдове, сувенири и пр. В някои страни на Южна Азия от бамбук се произвежда специална хартия. Използва се и като декоративно растение в парковете.Бамбукът постепенно набира популярност и в България при озеленяването най-вече на частни градини. Ако желаете да експериментирате с бамбук във Вашата градина, трябва да знаете, че многото видове бамбук се групират в две основни групи, според характера на кореновата си система.Място:
Светло, но не слънчево. Бамбукът се нуждае преди всичко от висока влажност на въздуха, поради което е най-подходящ за влажни помещения. През летните месеци може да се държи навън. През зимата температурата в стаята трябва да е минимум 16-17°С.

Грижи:
През лятото растението се нуждае от много вода и е добре да бъде поливано два пъти в седмицата. През зимата се полива по-малко и то само когато повърхността на почвата е суха. Потапянето на дъното на саксията във вода не вреди, но внимавайте да не се събере застояла вода. През периода на нарастване се тори на всеки две седмици, в противен случай листата пожълтяват. През пролетта бамбукът трябва да се пресади.

Размножаване:
Размножаването се извършва чрез разделяне на коренови издънки.

Съвет на градинаря:
По грижите, които изисква, стайният бамбук е сравним с папратта.Новина от Цветя, Дом и Градина
( http://cvetq.eu/news.php?extend.43 )