СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Банан - Musa

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 18:14:56

MusaOrna.jpg Musa_Basjoo_.jpg Musa_Basjoo_2002.JPG musa_velutina.jpg

Цъфтеж: юли-август
Семейство: Musaceae (бананови)
Родина: Африка, Австралия

Изключително красиво декоративно растение с големи зелени листа и висящи по интересен начин съцветия. Впрочем, можете да очаквате сладките му плодове, както и предхождащия ги цъфтеж само в случай, че отглеждате растението в зимна градина.

Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат. Изпробвал съм и два други вида банани, които също са доста зимоустойчиви. Но те нямаха тази способност да издържат половин година в покой. Тези видове не оцеляха дори и след като покрих корените им с над 30 см. мулч, което гарантира, че почвата около тях няма да замръзне. Причината за това е, че кореновата им система не може да издържи 5-6 месеца без надземна листна маса, която да я снабдява с хранителни вещества. В резултат на това корените им загиват.


Място
Много светлина, а при по-старите растсния дори пряко слънчево греене. По възможност температурата на въздуха в помещението целогодишно следва да се поддържа между 20-23°С, но не бива да .пада под 12°С. Растението обича свеж въздух, но обезателно следва да се избягва течението.

Грижи
През лятото бананът се нуждае от вода в изобилие, по възможност мека, филтрирана. Бъдете внимателни, когато го поливате. Когато слънцето грее, върху големите листа на банана не бива да попадат капки вода. През периода на нарастване се тори през 14 дни. Съответно на фактора светлина през зимата се полива малко и не се тори.

Размножаване
Размножаването чрез странични и коренови издънки е много трудно. Най-добре е да го предоставите на градинар-специалист.

Съвет на градинаря
Бананът е доминиращо самотно растение.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2109
Прочетено: 13732 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen