ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ07 юли 2012

Агапантус, декоративна лилия - Agapanthus

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 21:29:40

Agapanthus.jpg Agapanthus_africanus.jpg Agapanthus_africanus1.jpg Agapanthus_africanus2.jpg

agapanthus.jpgЦъфтеж: юли-август

Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: Южна Африка

Агапантусът расте много бързо и за стайно отглеждане са подходящи само младите растения. Съцветието е овално, с нежни сини или бели цветове, подобни на камбанки, и стои върху дълга дръжка.


Името Агапантус е с гръцки произход и означава “любовно цвете”, други популярни имена са Африканска лилия и Нилска лилия. /Друг въпрос е защо, при положение че Нил няма нищо общо с естествените находища на растението, които са около нос Добра надежда в Южна Африка/. Пренесено е в Европа през 17 век от първите преселници – първи е представен Agapanthus africanus през 1679г. През 1940 от Луис Палмър е създадена групата Хедборн хибриди, голяма част от които са напълно студоустойчиви в Европа. Тези хибриди се характеризират с изключително големи листа и цветове с размерите на футболна топка.

Място
През лятото това растение предпочита светло, топло и слънчево място. През зимата също има нужда от светлина, но температурата трябва да е между 1 и 3 С. Растението има нужда от студ, за да цъфти добре през следващата година.


Грижи
Агапантусът обича много вода. Преди следващото поливане обаче почвата трябва да изсъхне почти напълно. Подходящото време за пресаждане е от февруари до април. Използвайте градинска пръст смесена с много глина.

Размножаване
Прави се чрез разделяне, но не е много лесно.

Съвет на градинаря
Ако липсва светлина, растението може да бъде нападнато от вредители.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1710
Прочетено: 10892 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen