Новина: Агапантус, декоративна лилия - Agapanthus
(Категория: ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ)
Публикувано от gradinar
събота 07 юли 2012 - 21:29:40


Agapanthus.jpg Agapanthus_africanus.jpg Agapanthus_africanus1.jpg Agapanthus_africanus2.jpg

agapanthus.jpgЦъфтеж: юли-август

Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: Южна Африка

Агапантусът расте много бързо и за стайно отглеждане са подходящи само младите растения. Съцветието е овално, с нежни сини или бели цветове, подобни на камбанки, и стои върху дълга дръжка.


Името Агапантус е с гръцки произход и означава “любовно цвете”, други популярни имена са Африканска лилия и Нилска лилия. /Друг въпрос е защо, при положение че Нил няма нищо общо с естествените находища на растението, които са около нос Добра надежда в Южна Африка/. Пренесено е в Европа през 17 век от първите преселници – първи е представен Agapanthus africanus през 1679г. През 1940 от Луис Палмър е създадена групата Хедборн хибриди, голяма част от които са напълно студоустойчиви в Европа. Тези хибриди се характеризират с изключително големи листа и цветове с размерите на футболна топка.

Място
През лятото това растение предпочита светло, топло и слънчево място. През зимата също има нужда от светлина, но температурата трябва да е между 1 и 3 С. Растението има нужда от студ, за да цъфти добре през следващата година.Грижи
Агапантусът обича много вода. Преди следващото поливане обаче почвата трябва да изсъхне почти напълно. Подходящото време за пресаждане е от февруари до април. Използвайте градинска пръст смесена с много глина.

Размножаване
Прави се чрез разделяне, но не е много лесно.

Съвет на градинаря
Ако липсва светлина, растението може да бъде нападнато от вредители.Новина от Цветя, Дом и Градина
( http://cvetq.eu/news.php?extend.5 )