ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ07 юли 2012

Акорус, Каламус, Блатен Аир - Acorus

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 23:13:25

Acorus_Calamus.jpg Acorus_Calamus1.JPG Acorus_Calamus2.jpg Acorus_Calamus3.JPG Acorus_Calamus4.jpg Acorus_Calamus5.jpg

acorus-calamus.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Агасеае (змиярникови)
Родина: Япония

Многогодишното блатно растение достига около 40см височина. Акорусът се предлага както със стройни тъмнозелени, така и с пъстри листа.

Екстракти от корените се използват като инсектицид и като съставна част от парфюми. В миналото корените са използвани от индианците за медицински цели, както и заради способността им да предизвикват халюцинации когато се приемат в по-големи дози. Тези свойства се дължат на веществата алфа и бета-азарон, за които вече е доказано че са канцерогенни. В народната медицина се използват изсушените корени от растението. Горчивия глюкозид акорин увеличава диурезата и има противовъзпалително действие. Препаратите от акорус понижават кръвното налягане, а също имат и противогъбични и дезинфекциращи свойства. Тъй като има няколко разновидности, ако не ги разпознавате не използвайте растението като билка, това може да е опасно.

Място
Растението обича светлината. Пъстролистните видове имат нужда от повече светлина в сравнение със зелените. Растението трябва да се пази от пряка слънчева светлина. За доброто му развитие е необходим много чист въздух, а през зимата се запазва най-добре при температури 5-10°С.


Грижи
Това блатно растение има нужда от голямо количество мека вода. Чинийката на саксията трябва постоянно да бъде пълна с вода. При хладно време се полива минимално, колкото да не изсъхне коренът. Освен това трябва да го пръскате колкото се може по-често, а през летните месеци да го торите на всеки две седмици. За пресаждане се използва почвена смес, съдържаща глина.

Размножаване
Размножаването става чрез разделяне на корена. За тази цел корените се разделят предпазливо с нож.

Съвет на градинаря
Кафявите върхове на листата са знак, че въздухът е твърде сух.



Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1195
Прочетено: 9568 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen