СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Аспидистра, семейно щастие - Aspidistra

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 12:56:26

Aspidistra.jpg Aspidistra_elatior,_Cast_Iron_Plant.jpg Aspidistra_elatior1.jpg Aspidistra_elatior.JPG

aspidistra.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: Япония

Това е едно от малкото непретенциозни стайни растения, които свикват с всяка температура и виреят добре на всяко място. Развива се еднакво добре и в тъмния ъгъл на стаята, и на балкона, не се стряска от температурните колебания, течението и праха. Месестите листа могат да нараснат до 70см, понякога се появяват и дребни лилаво-кафяви цветчета. По-декоративен, но и по-чувствителен е сортът Variegata чиито листа са на бели или жълтеникави ивици. Непретенциозното растение се препоръчва на начинаещи цветари.

В природата са разпространени 8 вида аспидистри. Те са многогодишни тревисти растения.

Аспидистрата е изключително устойчиво растение. То издържа на въздушни течения, сух и мръсен въздух, и на топло, и на студено зимата, преполиване, засушаване. За нея няма особено значение какъв е съставът на почвата. Има само две неща, които вредят на това “желязно” растение – преките слънчеви лъчи и неправилното пресаждане.


Място
Аспидистрата обича полусянка и сянка, не понася само прякото слънчево огряване. Идеалните температури са около 20°С през деня и 12°С през нощта. Тя понася без проблеми и по-високи, и по-ниски температури.

Грижи
И през лятото, и през зимата се полива редовно с не много твърда вода. Да не се прекалява с влагата. Растението вирее най-добре в почва, обогатена с варовик.

Размножаване
Чрез разделяне. Отделете внимателно растението-майка и засадете крайниците в нормална градинска пръст.

Съвет на градинаря
Листата на аспидистрата се изтриват от време на време с влажна кърпа.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1705
Прочетено: 10931 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen