СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Асплениум - Asplenium nidus

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 13:05:49

5487a.jpg aspleniumnidusplicatum.jpg asplenium_nidus1.jpg asplenium_resiliens.jpg Asplenium_x_kenzoi.JPG FougerescolopendreAsplenium_scolopendrium.jpg
Pscolopendrium.jpg spleenwort2-011908.jpg

asplenium_nidus.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Polypodiaceae (папратови)
Родина: Азия, Африка

В тропиците във фунията на това растение гнездят птици, оттам идва и немското му название „гнездова папрат". За разлика от повечето папрати листата на този вид са цели и в основата се събират във форма на гнездо. Тази папрат може да расте епифитно, т.е. прикачва се с корените си към дървета или пънове. Тя обаче не е паразит, а се изхранва сама. Оттам идва и фуниевидният растеж на листата й (цистерна). По правило епифитите имат слабо развити корени и са много чувствителни към натрупване на влага.

Някой видове:
Asplenium viviparum Presl. - от остров Мавриций. Ражда миниатюрни растения-бебенца върху листата си. Когато станат достатъчно големи, за да може да се борави с тях, те се отрязват заедно с част от майчиното листо и се засаждат в малка саксийка, като листото остава малко под повърхността на почвата. Скоро растението пуска самостоятелни корени.


Asplenium bulbiferum Forst. - от Австралия, нова Зеландия, Индонезия. Има силно нарязани падащи листа, по които има топчести спори, приличащи на грудчици (bulbiferum – образуващ грудки – на латински). Те служат за размножаване.

Asplenium australasicum (J. Sm.) Hook. - южноазиатски, родина - Австралия, Полинезия. Епифитен.

Asplenium nidus - “птиче гнездо” (nidus – гнездо – на латински) – произхожда от влажните тропически области на Индия и Австралия, където расте като епифит. Има широки цели, леко вълнисти по периферията листа, образуваща розетка. В основата им жилките са светло кафяви, повърхността е лъскава, светло зелена. Растението достига до 1 м височина. Устойчиво е.

Asplenium dimorphum – с много фини клонки и листа.

Поливане:
Почвата трябва да бъде леко влажна по всяко време. За поливане използвайте само мегка вода. Препоръчително е дъждовна.


Място
Асплениумът обича сенчесто, защитено от прякото слънчево греене място. Ако се погрижите и за висока влажност на въздуха, растението ще ви се отблагодари с бърз растеж. То вирее добре при нормална стайна температура, която не бива да пада под 15°С.

Грижи
Растението не само се полива с престояла дъждовна или мека вода, но и редовно се пръска. Ако не искате да рискувате, препоръчваме ви да поставите папратта върху плосък съд, пълен с вода и чакъл. На всеки две седмици се подхранва с торен разтвор. Добрият дренаж от парченца глина е жиз-ненонсобходим. Растението вирее добре в рохкава почва, смесена с парчета торф и малко изсушен говежди тор.

Размножаване
Извършва се чрез спори. В началото те се появяват като светлозелени, после като кафяви точици под листата в така наречената спорова капсула.

Съвет на градинаря
За любителя-градинар, който обича да експериментира, ще дадем съвет за размножаването: отрежете един лист с много спори и го сложете в найлоново пликче. Щом зрелите спори опадат, значи са готови за засаждане. За напояване използвайте мека вода от филтриращата кана Aqua-Flor.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1254
Прочетено: 10764 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen