СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Абелия - Abelia floribunda

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 18:06:29

 


Абелия - Abelia floribunda

Цъфтеж: юли-август
Семейство: Caprifoliaceae
Родина: Мексико

Абелията произхожда от Южните части на Азия и по конкретно от субтропичните и райони. Може да срешнете Абелия и в големи части на Мексико и Северна Америка. Тя е прекрасен многогодишен храст с височина около 150-550 сантиметра. Можете да отглеждате Абелията като стайно растение или като балконско цвете. 

Препоръчваме абелията само за опитни и взискателни приятели на цветята. В този случай се касае за субтропично растение с висящи цветове (подобно на колумнеята).

Листата на Абелията са заострени към върха, продълговати и са разположени срещуположно едно от друго и кръгово. Окраската и цвета им са блестящи и тъмнозелени. 

Цветовете на Абелията са едри и много ароматни. Това много привлича пчели и пеперуди. Представляват 5 (пет) срастнали лисчета. Те са събрани невероятни съцветия. Цвета на цветовете на Абелията са бели. Има някой изключения при които цветовете може да са розови или жълти.

Абелията цъфти в периода от месец април до края на месец септемви и началото на октомври.


Отглеждане на Абелия:

Място на Абелията:
Абелията обича светли места, на които не попада пряка слънчева светлина.
Цветето е подходящо за светло стълбище, за неотоплявани гостни и спални помещения, при условие, че не му се сменя мястото. През лятото абелията обича да е слънчево, проветриво и топло, около 20°С, а през зимата - по-хладно, около 12°С.

Торене на Абелията:
Необходимо е да торите Абелията с органични и минерални торове. Необходимо е да спрете торенето през зимата.

Поливане на Абелията:
При Абелията няма конкретни изисквания за поливането и. През лятото поливайте по-често и пулверизирайте с хладна вода. През зимните месеци намалете поливането и поливайте когато повата е изсъхнала.

Почва на Абелията:
В почвата на Абелията трябва да е водонепроницаема и плътна. В нея трябва да има достатъчно хранителни вещества. Почвата трябва да е ниско киселинна между 5 - 6 pH.

Пресаждане на Абелията:
Абелията расте доста бързо. Поради тази причнина може да се налижи да я пресаждате доста често. Понякога може да се наложи да я пресадите два пъти за едно лято. При нормални условия Абелията се пресажда на две - три години.

Болести и вредители по Абелията:
Абелията е доста атакувано от вредители цвете. Нападат я трипси, литни въшки, акари, щитоносни въшки и други. Абелията се използва и за храна на ларвите на доста пеперуди. За това гледайте да се преборите с вредителите за не заразят и други ваши растения.

Грижи за Абелия:
По време на цъфтежа трябва да поддържате равномерна влажност на почвата, през зимата поливането почти спира. Тогава трябва напълно да се откажете от торенето. При нужда пресадете растението, след като прецъфти, в еднородна пръст.

Размножаване на Абелия:
Размножаването се извършва през лятото от чепки/резници при температура поне 20°С. Можете да размножавате Абелията и чрез семена. Те се сеят в пропусклива и рохкава пръст на дълбочина от около 12-15 сантиметра. Необходимо е да поливате обилно до нейното израстване.

кореняване на Абелията:
Вкореняването на Абелията се прави от началото на пролетта до края на лятото. За да вкорените Абелия е необходимо да използвате торф, пясък (влажен) и перелит.

Съвет на градинаря:
Прелестните цветни камбанки изпъкват особено добре във висящи саксии.

Някои видове Абелия:
• Abelia engleriana - (Съчуан, Китай)
• Abelia fargesii - (Япония)
• Abelia floribunda - Mexican Abelia (Мексико)
• Abelia forrestii - (Китай)
• Abelia integrifolia - (Япония)
• Abelia ionostachya - (Япония)
• Abelia macrotera - (Китай)
• Abelia mexicana - (Мексико)
• Abelia mosanensis - (Корея)
• Abelia occidentalis - (Мексико)
• Abelia parvifolia - (Китай)
• Abelia serrata - (Япония)
• Abelia tomentosa - (Япония)Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1752
Прочетено: 11038 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen