СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Авокадо - Persea americana

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 19:52:11

avocado.jpg avocado1.JPG avocado2.jpg avocado_-_Persea_americana1.jpg avocado_-_Persea_americana2.jpg avocado_-_Persea_americana3.jpg avocado_-_Persea_americana4.jpg avocado_-_Persea_americana.JPG

persea_americana.jpgЦъфтеж: декоративно-листно

растение Семейство: Lauraceae (лаврови)
Родина: Сев. и Южна Америка

Авокадото рядко се предлага в магазините за цветя, но може да се развъди безплатно от всеки. Докато в своята родина с тропически климат дървото достига 20м височина, в стаята декоративно-листното растение израства на около един метър.

Отглеждане в домашни условия:
Като растение много рядко ще срещнете авокадото в някой цветарски магазин, поради тази причина повечето любители го отглеждат от костилка. Авокадото се чувства добре на светло, слънчево място, което е защитено от ветрове. Ако има достатъчно пространство и добра осветеност, може успешно да се отглежда като декоративно стайно растение, но без да цъфти – в домашни условия това е почти непостижимо. Авокадото расте бързо, добре е саксията, в която е засадено да е с по-голям размер, тъй като развива голяма кореновата система.Място
Мястото на авокадото трябва да е светло и слънчево, с висока влажност на въздуха. То може да остава целогодишно в стаята. През лятото понася добре нормалната стайна температура, през зимата по възможност трябва да се държи на по-хладно, 10-12°С биха били идеалният вариант; презимуването на твърде топло място може да доведе до окапване на листата.

Грижи
Полива се обилно и се оросява с приятно топла филтрирана вода. През зимата растението се поддържа с минимално подаване на вода. По време на вегетационния период трябва през две седмици да го подхранвате с течен тор. Пре-саждансто се извършва през пролетта в градинска пръст, към която е прибавена шина.

Размножаване
С помощта на три клечки за зъби костилката на авокадото се поставя върху чаша с вода, така че наченките на коренчетата да докосват водата. Сега следва да проявите малко търпение, тъй като могат да минат месеци, докато костилката се раздели и от нея покълне зародишът.

Съвет на градинаря
Важно при покарването: стъблото трябва да е изправено, а малките коренчета да опират във водата.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1365
Прочетено: 11074 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen