ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ07 юли 2012

Агапантус, декоративна лилия - Agapanthus

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 21:29:40

Agapanthus.jpg Agapanthus_africanus.jpg Agapanthus_africanus1.jpg Agapanthus_africanus2.jpg

agapanthus.jpgЦъфтеж: юли-август

Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: Южна Африка

Агапантусът расте много бързо и за стайно отглеждане са подходящи само младите растения. Съцветието е овално, с нежни сини или бели цветове, подобни на камбанки, и стои върху дълга дръжка.


Името Агапантус е с гръцки произход и означава “любовно цвете”, други популярни имена са Африканска лилия и Нилска лилия. /Друг въпрос е защо, при положение че Нил няма нищо общо с естествените находища на растението, които са около нос Добра надежда в Южна Африка/. Пренесено е в Европа през 17 век от първите преселници – първи е представен Agapanthus africanus през 1679г. През 1940 от Луис Палмър е създадена групата Хедборн хибриди, голяма част от които са напълно студоустойчиви в Европа. Тези хибриди се характеризират с изключително големи листа и цветове с размерите на футболна топка.

Място
През лятото това растение предпочита светло, топло и слънчево място. През зимата също има нужда от светлина, но температурата трябва да е между 1 и 3 С. Растението има нужда от студ, за да цъфти добре през следващата година.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2157
Прочетено: 10893 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen