ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ04 август 2014

Маргаритка - Leucanthemum maximum

Създадено от gradinar
понеделник 04 август 2014 - 16:27:17Маргаритка - Leucanthemum maximum
Маргаритката е цвете от род Asteraceae. Води се и градинско и стайно цъфтящо многогодишно растение.

Наименованието на Маргаритката идва от Гърция или по-точно от гръцката дума използвана за Перла. Маргаритките са част от многобройното семейство Сложноцветни. Можете да видите и намерите Маргаритките в централните части на Европа и Средиземноморската част на Европа (Испания, Италия средиземноморските острови). Целия род на Маргаритката включва многогодишни тревисти растения и едногодишни тревисти растения с съцветия наподобаващи кошнички. Центъра на цвета на Маргаритката има кошничка с миниатюрни жълто златисти цветове. По периферията на цвета цветчетата са червени, розови и най-често бели. Размерите на цвета на Маргаритката достига от 1,5 сантиметра до 11 сантиметра. Понякога можете да видите маргаритки доста едри цветчета. Височината на цялото растение също варира от невзрачките 10 сантиметра до гиганските 65 сантиметра. Цъфтежа на маргаритката започва от средата и края на месец май и е до края на август, началото на септември месец. В семейството на Маргаритките може да намерите и малки дребосъчета които са на височина около 8-10 сантиметра и растат на пищни поляни.

Маргаритката е символ на чистота, радост, любовтта и невинност. Това е причината тя често да се подарява при сватби. Маргаритката е любимия гадател на влюбените (обича ме, не ме обича). Растението е било изключително популярно през Средновековието.

Близка до Маргаритката е така наречената Лятна Хризантема. Тя е многогодишно разтение с едри цветове които наподобяват тези на Маргаритката.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 3182
Прочетено: 49094 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen