КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ08 юли 2012

Апорокактус, камшичен кактус - Aporocactus

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 16:39:10

aporocactus.jpgЦъфтеж: април-май
Семейство: Cactaceae (кактусови)
Родина: Мексико

Стройният, силно разклонен още от основата епифит расте в родината си като пълзящо растение или виси по дърветата и скалите. Затова е добре и в стаята кактусът да се отглежда като висящо растение. Дългите кръгли стъбла са с много бодли.

Апорокактусът е роден в Мексико. В природата са разпространени 6 вида. В домашни условия обаче можете да отгледате само плетовидният апорокактус (Aporocactus flagelliformis), наречен още кактус миша опашка. Това е епифитен кактус със светлозелени стебла, със слабо изразени ребра, които леко висят от саксията. Бодлите са къси, като козина с жълто-кафяв цвят. Цветовете на растението са ярко розови, много едри, до 7 см в диаметър и изглеждат много ефектно на тънките стебла, особено когато са много. Цъфтежът започва в края на зимата. Трябва да се каже, че апорокактусът цъфти без много изисквания, при това обилно. Въпреки че растението е много лесно за отглеждане, не трябва да забравяте за него. Разрастващият се храст на апорокактусът трябва периодично да се подрязва, като се премахват изтънелите и некрасиви филизи, като срезовете се посипват с дървени въглища.


Място
Апорокактусът има нужда от много светлина, но не понася прякото слънчево огряване. През лятото обича топлина, но не търпи течението. По време на зимния покой температурата на бива да надвишава 10°С.

Грижи
След края на май кактусът може да се изнесе навън. Щом напъпи, не бива да се премества, иначе цветовете ще опадат. По време на летния растеж се полива умерено и се тори на всеки 14 дни със специална тор за кактуси. Непременно избягвайте подгизване-то на корените. Докато почива през зимата, почти не се полива. Торенето се прекратява. За пресаждане се използва кактусова смес с високо съдържание на торф.

Размножаване
Извършва се сравнително лесно с резници, като мястото на разреза трябва да е добре изсъхнало.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2190
Прочетено: 11867 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen