СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Азалия - Rhododendron

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 22:06:15

Azalea.jpg azalea1web1.jpg azaleaMontage6part50.jpg Azalea_01_M.jpg LavenderAzalea12506.JPG

rhododendron.jpgЦъфтеж: септември-април

Семейство: Ericaceae (боровинкови)
Родина: Източна Азия, Китай, Япония

Азалията е фаворит сред стайните цветя. Това не е чудно, защото растението внася цвят в помещението. По-голямата част от саксиените азалии, които се продават у нас, спадат към индийската азалия Rhododendron simsii. До днес са получени около 2000 хибрида и сорта от този храст с височина 50см. В цветарските магазини се предлагат към 50 вида под формата на храсти, високи стъбла и пирамиди. От септември до април азалията радва окото с обикновени и кичести цветове в бели, розови и червени тонове. На пазара се предлагат и сортове с двубагренз окраска. Наред с индийската азалия, в цветарските магазини можете да намерите и японска азалия (Rhododendron obtusum). Тя е с малко по-дребни цветове и при мек климат може да презимува в градината. Азалията е от тези стайни растения, които от година на година стават все по-красиви и по-големи.


По-разпространени са сортовете:
Pax - рано цъфтяща с бели цветове
Niobe - късно цъфтяща с бели цветове
Madame Mestagh - рано цъфтяща с розови цветове
Hollandia - средно рано цъфтяща с едри розови цветове
Vervaeneana rubra - средно рано цъфтяща с едри червени цветове

Място

Азалията се нуждае от светли, хладни помещения с температура не по-висока от 18°С. Изнасянето в градината й се отразява добре. Можете да я зариете заедно със саксията на полусенчесто място. Преди падането на първите слани, като всички растения в дървени качета, азалията се внася вътре и постепенно се привиква към стайните температури, за да не загуби всичките си напъпили цветове.

Грижи
Азалията се полива главно чрез потапяне във вода. Нейната почва трябва да бъде основно напоявана с неваровикова, т.е. филтрирана вода, без обаче да се допуска събиране на вода в горната част на саксията. Ето защо един-два пъти седмично растението се потапя във вода до горния ръб на 'саксията. Ако искате вашата азалия да е пищно обсипана с цвят, съветваме ви всеки път към водната баня да прибавяте течен тор. Прецъфтелите цветове, както и новопокара-лите зелени клончета, редовно трябва да се отстраняват, за да може цялата сила на растението да се насочва към даването на цветове. След периода на цъфтеж азалията се подрязва до 5см. По този начин се стимулира разклоняването. Азалията се пресажда само когато пръстта й се покрива с мъх и корените са се развилидо ръба на саксията. Тогава корените се разрохват с вила и се пресажда в специална азалиева пръст.

Съвет на градинаря
Сухата почва е гибелна за всяка азалия. Според това колко продължително е била държана със суха пръст, два или повече дни, все още има някаква надежда за спасение чрез интензивна баня във вода със стайна температура, към която са прибавени една-две капки веро или друг измиващ препарат.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1963
Прочетено: 12045 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen