СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Адиантум, богородичен косъм, венерини коси - Adiantum

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 21:50:12

343_4399.jpg Adiantum_capillus-veneris_fronds.jpg Adiantum_capillus.jpg Adiantum_capillus1.jpg Adiantum_capillus4.JPG Adiantum_capillus_veneris(LR).jpg capillus-veneris-1a.jpg Adiantum_capillus2.jpg

adiantum.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Polipodiaceae (папратови)
Родина: Южна Америка

Растението е многогодишно. За отглеждане в стая препоръчваме А. macrophyllumy. Растението е изключително красиво със своите пересто разделени нежни листа на кафяво-черни и лъскави като лакирани дръжки, но то е извънредно чувствително.

Видове:
- Adiantum capillus–veneris  –  класическите Венерини коси със светлозелени листа,  разположени по черни гъвкави дръжки с дължина до 30 см.
- Adiantum polifilum – е най-едрия вид с големи корени и стъбла с дължина около метър, а неговите черни твърди дръжки са покрити със симетрични малки листенца.
- Adiantum raddiantum – има черни стъбла и многочислени светлозелени листа.

Място

Адиантумът трябва да се държи на топло и светло, но в никакъв случай слънчево място. Растението изисква висока влажност на въздуха; през лятото 20-25 °С, през зимата не по-студено от 10°С.


Грижи
Венерините коси трябва да се поддържа сравнително влажно като се полива само с филтрирана, затоплена вода. Тори се през две седмици от пролетта до есента. През април или май по-големите растения се пресаждат в градинска пръст с прибавка на торф и пясък.

Размножаване
Размножава се чрез делене.

Съвет на градинаря
Папратта Венерини коси е извънредно чувствителна. За да се развива добре, винаги поливайте растението с мека вода. Най-добре е за поливките да използвате филтърната лейка AquaFlor.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2483
Прочетено: 12568 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen