ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ01 юни 2014

Исмене - Ismene (Hymenocallis) Festalis

Създадено от gradinar
неделя 01 юни 2014 - 18:38:24Исмене - Ismene (Hymenocallis) FestalisИсменето произхожда от Южна Америка, Перу, Еквадор, Боливия и Африка. Това е многогодишно цвете от род луковични. Цветовете му са невероятно красиви и доставят радост на окото. Те са бели и са подобни на цветовете на нарциса и лилията. Това е причината и за другите му имена: перуански нарцис, летен нарцис, морски нарцис и паяковидна лилия. Цъфти в бял и жълт цвят в периода от месец май до месец септември. Подобно на красотата на цветовете, аромата му е невероятен. Исменето може да достигне до височина 50 см. Рязания цвят на Исмене издържа много във ваза.

Отглеждане:

Място:
Исмене обича слънчево и подветриво място. Не обича да бъде брулено от ветрове. Изберете му закътано слънчево място. Добре е да отглеждате цветето в саксии, понеже трудно призимува в нашите дворове. Така лесно ще мо зимата да го приберете в къщи.


Почва:
Почвата на Исмене трябва да е с добра въздухо и водо-пропускливост. Използвайте песъчлива почва.

Поливане:
Поливането трябва да бъде умерено. Гледайте обаче почвата да не остава суха. Не преполивайте! Осигурете добър дренаж на саксията за отичане на излишната вода.

Торене:
Торенето трябва да се извършва един път в месеца с торове богати на калии или с торове за луковични цветя. Може да използвате и торове за цъфтящи растения.

Зазимяване:
При първите признаци на застудяване трябва да приберете лукувиците на Исменето в къщи. Как става това. Внимателно откопавате луковиците, като гледате да оставите пръстта и коренчетата по тях. Трябва да отрежете стеблата почти до луковицата. Те се обръщат наопаки и ги държите на не много студено, сухо и проветриво място.

Засаждане:
През пролетта когато температурите достигнат 17-21 градуса засадете луковиците обратно в градината или саксията. Засаждането на луковоцоте трябва да се извършва на разтояние 25-35 см. една от друга. Не ги засаждате на дълбоко понеже ще излязат дребни цветове.

Размножаване:
Размножаването се извършва чрез разделяне на луковици на 4 или 5 години. Диаметъра на луковица която да цъфти с хубав цвят трябва да бъде около 10-12 см.

Внимание: Лукувиците на Исмене са ОТРОВНИ! Пазате ги от деца!Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2061
Прочетено: 25555 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen