СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Аспарагус, декоративна аспержа - Asparagus

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 12:45:51

asparagus2.jpg Asparagus_densiflorus_03_asparagus_fern.jpg asparagus_schoberioides1.jpg asparagus_seeds.JPG

asparagus.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: Източна, Западна, Южна Африка

Аспарагусът от сорта Sprengeri е особено устойчив и се среща в много домове. Той е пищно висящо растение със свежи зелени стъбла, достигащи на дължина няколко метра.
Като всички аспарагусови, аспарагусите цъфтят с малки невзрачни цветчета. Те се състоят от прост прицветник с 6 листчета, 6 тичинки и плодник. От него се развива плода с няколко големи семена. Коренищата са хоризонтални, от тях излизат нагоре фотосинтезиращи разклонения.

При аспарагуса зелени листа липсват. Фотосинтезата се осъществява от удебелени клонки, разположени в пазвите на малки люсповидни листа. Тези клонки са съвсем малки. При някои аспарагуси, например Aspsragus fatcatus, клонките са големи и плоски.


Място
Полусенчесто до сенчесто с много свеж въздух. През периода на растеж се поддържа температура 20°С, през зимните месеци - 12°С.

Грижи
Въз основа на голямата си повърхност дребните листа на аспарагуса изпаряват много вода, въпреки това растението се полива умерено. За поливане използвайте винаги вода със стайна температура. Ако някой път забравите поливането, растението няма да ви се разсърди, защото съхранява вода в дебелите си корени. Ако обаче сушата продължи твърде дълго, възниква риск от изсъхване на кореновата туфа и невъзможността й да поема водата. Последното спасение е потапяне в съд с вода, към която са прибавени няколко капки измиващ препарат. От май до септември се тори всяка седмица. Растения, оставени през зимата на топло, трябва да се торят и поливат на всеки две седмици. При хладно презимуване торенето може да се преустанови, поливането също може да се ограничи до минимум.

Размножаване
По-старите растения могат да се размножат чрез разделяне на кореновата туфа. За пре-саждане ви е необходима рох-кава растителна пръст с добавка на малко шина.

Съвет на градинаря
Течението е опасно, защото може да доведе до нападение на въшки и паяковидни акари.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1579
Прочетено: 12447 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen