СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ08 юли 2012

Араукария, стайна ела - Araucaria

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 16:53:33

araucaria-bariloche-080101-P_15905a.jpg Araucaria.jpg araucaria_araucana_6565.jpg Araucaria_araucana__HC.jpg araucaria_bidwillii2.JPG

araucaria.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: араукариеви
Родина: Норфолкските острови, Чили

Декоративната араукария е само за напреднали, тъй като не е лесна за отглеждане. Когато я купувате, трябва да внимавате да е расла равномерно и да има много иглички.

Чилийската араукария е хвойново дърво с твърди тъмнозелени люспи вместо игли. Семената от нейните едри шишарки, които по размер напомнят бадем, някога са били един от най-важните продукти в храната на индианците-араукани. Във влажните прохладни гори в южните области на Чили и Аржентина често пъти ята от папагали нападат араукарията и излюспват семената й със своите мощни криви клюнове. 

За първи път араукарията се е появилас в Англия в края на XVIII в. Нейните семена били донесени от капитан Джордж Ванкувър, който изучавал чилийското крайбрежие. Тези дървета имат привлекателна пирамидална форма и ги засаждат в градини и паркове.


Място:
Светло до полусенчесто, хладно и проветриво, с повишена влажност на въздуха. Това растение не е подходящо за централно отоплявани помещения! То е „единак" и има нужда от много място. През лятото се развива добре на открито, на светло място, защитено от пряка слънчева светлина.

Грижи
Важно е равномерното снабдяване с мека, темперирана вода. Погрижете се обаче и за добро оттичане на водата, защото подгизването води до пожълтяване и опадане на иг-лиците. Преди всяко ново поливане горният слой пръст трябва да бъде леко засъхнал. От март до август се тори на всеки 14 дни. Особено подходяща е тор за азалеи или рододендрон. Растението зимува при температура 5°С. През това време се полива пестеливо, за да не се стигне до засъхване на кореновата туфа. Пресажда се веднъж на 2-3 години. При смяната на съда се внимава стъблото да се покрие с пръст само до началото на корена.

Размножаване
Извършва се в късната есен със семена. Те покълват след около 4 месеца.

Съвет на градинаря
За поливане използвайте мека вода от филтриращата кана AquaFlor.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1501
Прочетено: 10313 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen