СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ08 юли 2012

Алоказия - Alocasia

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 12:58:12

alocasia.jpg alocasia_amazonica.jpg Alocasia_sanderiana.jpg alocasia_sanderiana018.jpg Alocasia_sanderiana1.JPG

alocasia_micholitziana.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Агасеае (змиярникови)
Родина: Източна Индия, Филипините

Изящната алоказия е растение за познавачи и истинска атракция за всеки прозоречен перваз. Alokasia sanderiane, с бели жилки по листата и пересто нарязани краища, е сравнително непозната, въпреки че спада към най-красивите декоративно-листни растения. Нейните листа с изразителен метален блясък са много атрактивни, затова пък цветовете й, като при всички от семейство змиярникови, са невзрачни. Интересните листа с ланцетна форма и бели жилки по тях ни примамват да купим цветето. Преди още да го купите, имайте предвид, че то не е от най-лесните за отглеждане. Без тропически климат то се развива много лошо продължително време.

Растението Алоказия се нуждае от смес от равни части торфен мъх и глинеста почва с пясък и натрошени дървени въглища. Необходими са топли, влажни, сенчести условия по време на растежа през лятото и растенията имат нужда от обилно поливане докато растат. Когато през есента листата окапят, трябва да се полива по-малко и когато изсъхнат съвсем почвата се полива от време на време. Трябва да се внимава когато се засажда ризомът, той трябва да се показва малко над пръстта или листата в основата ще изсъхнат.

Вирее на светло и топло, но не бива да се излага на пряка слънчева светлина. Зимата е желателно да се държи в парник и температурата да не пада под 18 C.

Алоказията се развъжда чрез разделяне на ризомите през пролетта.


Място
Това красиво тропическо растение изисква много грижи. То се нуждае от равномерна топлина, около 22°С през цялата година, освен това изисква висока влажност на въздуха. Ако не притежавате подходяща оранжерия или зимна градина, ще имате трудности. Чрез ежедневно оросяване, по възможност с филтрирана вода, трябва да създавате илюзия за тропически климат и да осигурите на цветето полусен-често място.

Грижи
Редовно поливайте растението, но с малко вода, към която прибавяйте по малко течен тор. По този начин растението достига внушителен ръст. За 15 месеца благодарение на оптималното място и редовното торене, алоказията може да достигне 3,15м, като дължината на отделното листо възлиза на 1,30м. Изящната алоказия никога не понася натрупана в корените влага, затова изграденият в съда дренажен слой от глинен гранулат има предпазващ ефект. Пролетта, респективно ранното лято е най-доброто време да привикнем алоказията да живее в стаята. През пролетта растението се пресажда. За тази цел трябва да използване смес от пръст с шума, торф и малко мъх.

Размножаване
Естественото засяване е възможно, но изисква много време. Можете да разделите избуялите растения, като изрежете части от кореновата дръжка и ускорите растежа им с висока температура и влажност на въздуха, но незначителна влажност на почвата. От решаващо значение за успеха е отрязаните части от корена да са покарали малки кълнове и да се посадят водоравно.

Съвет на градинаря
Важно е често да завъртате растението, за да не се развива на една страна.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2199
Прочетено: 37525 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen