СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Акалифа, котешка опашка - Acalypha

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 22:46:16

acalypha-pendula.jpg Acalypha.JPG Acalypha1.jpg Acalypha3.jpg

acalypha_hispida.jpgЦъфтеж: юли-август
Семейство: Euphorbiaceae (млечкови)
Родина: тропици, субтропици

Силно впечатление правят цветовете на Acalypha hispida, подобни на котешки опашки. Предлагат се и Wilkesiana - хибриди с пъстри листа.

Най - популярни са акалифа хиспида (Acalypha hispida) и акалифа вилкезиана (Acalypha wilkesiana).
Акалифа хиспида (Acalypha hispida) е с много ефектни, подобни на котешки опашки съцветия с дължина до половин метър. Цветовете са най-често червени, но има и бели. Съцветията излизат от пазвите на листата и са увиснали. В естествени условия (Нова Гвинея) растението достига до 3 метра височина, но в стайни е доста компактно.

Акалифа вилкезиана (Acalypha wilkesiana) е едно от най-ефектните листно-декоративни растения. Естествената й окраска е бронзово-червена, но има вариетети с разнообразни цветове и форми на листата. Съцветията са с характерната форма, но самите цветчета са невзрачни.

У дома вирее най - добре в рохкава, песъчлива почва. Има нужда от много светлина, но не пряка. Редовно трябва да се пулверизира. Полива се обилно, но не и през зимата.

Място
Решаващ за доброто развитие на растението е топлият, влажен въздух. В противен случай може да се очаква нападение на вредители. Мястото трябва да бъде много светло, но запазено от ярко слънце. През цялата година температурата нс бива да спада под 16°С.


Грижи
Почвата трябва да бъде постоянно влажна, растението трябва да се пръска често с мека вода. От април до началото на септември е добре да го торите ежеседмично. При нужда може да се пресади през пролетта в градинска почва. Пъстролистните видове се разклоняват особено красиво, когато често посягате към ножицата и скъсявате връхчетата.

Размножаване:
Размножаването на Акалифата се извършва през пролетта и чрез резници. Резника се вкоренява във вода или влажна смес от пясък и торф при температура от около 21 градуса. Необходимо е резниците да бъдат покрити с някъква прозрачна материя за да се поддържа необходимата висока влажност.

Съвет на градинаря
Растението е от семейство клечки и всичките му части са отровни.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1532
Прочетено: 9806 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen