Новина: Пасифлора - Passiflora
(Категория: ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ)
Публикувано от gradinar
събота 26 юли 2014 - 15:31:32


Пасифлора - PassifloraПасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora
Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora Пасифлора - Passiflora


Пасифлора - Passiflora
Пасифлората е дървесна лияна от семейство Пасифлорови, която в някой случай може да достигне до височина десет метра. Тя произхожда от тропиците и субтропиците на Америка. Някой от тези лияни са храстовидни, други се отглеждат в саксии, трети може да дадът плот, четвърти са катерливи. Пасифлората има около 520 вида, като най-често можете да срешнете така наречената Синя Пасифлора.

Името на Пасифлората идва от мисионерите от Испания. Името му идва от латинските думи passio и flos които означават съответно "страдание" и "цвете".

Цветовете на Пасифлората отрупват неимоверно много цялата лияна. Той е продължителен и пищен. Ако отглеждате правилно Пасифлората цветовете и може да достигнат до десет (10) сантиметра в диаметър. Тези цветове може да бъдат розови, бели, лилави, червени, сини и жълти. Пасифлората цъфти почти през всички сезони без зимата. Цъфтежа и започва началото на месец май и свършва края на месец септемви и началото на октомври.

Плодовете на част от Пасифлорите са ядливи. Обикновенно се предлагат като екзотичен десерт. Пример за това е маракуята.

Някой по изветни видове:
- Passiflora edulis - това е Пасифлора която има пурпурно бели цветове.
- Passiflora incarnata
- Passiflora holosericea
- Passiflora karwinskii
- Passiflora caerulea - това е Пасифлора която има синьо виолетови и бели цветове. Тази Пасифлора е една от най-студоустойчивите. Издържа на -15 градуса.
- Passiflora violacea - това е Пасифлора която има виолетови цветове.

Отглеждане на Пасифлора:
Място на Пасифлора:
Пасифлората е изключително светлолюбиво растение. При липса на слънце ефекта е че не цъфтят. Не засаждайте Пасифлора в сенчести и тъмни места. При засаждане на лиановиден сорт осигурете на растението добра опора за да се развива и увива. Така тя ще може да залавя мустачетата си за нея. Периодично формяйте лията спрямо вашите изисквания като насочвате клончетата и в исканата от вас посока. Внимателно гледайте Пасифлората да не е на течение. При отглеждане на вид който е за саксийно отглеждане от средата на пролетта до края на есентта поставете Пасифлората на светло място на вашата тераса или градина. Около обяд гледайте да бъде предпазена от обедното силно слънце. През зимата поставете растението на светло място. Температурата през този период е добре да бъде около 5-8 градуса. Проветрявайте помещението често. При лияните не е нужно зазимяване. Някой колеги ги подрязват през есента, а някой не. И при двата начина оцелява.

Температура при Пасифлората:
Както писахме по-горе мястото където е Пасифлората трябва да е светло и при максимална температура 25-28 градуса. Зимно време го отглеждайте при температура от 5-8 градуса.

Влажност на Пасифлората:
Пасифлората обича влагата. Причината за това е, че произхожда от тропиците и територии като Бразилия, Аржентина и Перу. За целта е желателно да пулверизирате листата с филтрирана вода. Така ще увеличите цъфтежа и благодата на растението.

Поливане на Пасифлора:
При растежа на растението е необходимо то да се полива обилно с вода която е мека. Гледайте да не се получава задържане на вода. През зимния период не необходимо да намалите поливането до минимум. Целта е да се полива толкова, колкото да не пресъхва почвата.

Торене на Пасифлора:
По време на растежа на Пасифлората е необходимо да торите всяка седмица. Използвайте тор със съдържание на амониева силитра и е добре да сложите и калиева тор за да има цъфтеж.

Почва за Пасифлората:
При отглеждането на Пасифлора е добре да ползвате почва за отглеждане на балконски цветя. При пресаждане на растението гледайте почвата която използвате да не е много плодородна. Ако е такава ще имате бърз растеж на Пасифлората, но без или с малко цветове.

Болести и вредители при Пасифлората:
Едни от най-често срещаните вредители по Пасифлората са Белите мухи, Щитоностните въшки, акарите и трипс. Често срещан проблем са и пожълтелите листа. Те се появяват когато има липса на хранителни вещества или сте преполивали растението.

Подрязване на Пасифлората:
Мъртвите и изгнили листа и части на Пасифлората трява да се подрязват, защото в противен случай може да умъртвите растението си. Подрязвайте Псифлората в периода от началото на март до средата на май.

Конкретни мерки които трябва да изпълните при презимуване на Пасифлора:
- приберете растението в суха туфа преди да е започнало застудяването (края на септември, началото на октомври).
- оставете Пасифлората при температура до 8 градуса.
- необходимо е да се полива по-рядко.
- редовно премахвайте изпадалите листа.
- през ранната пролет (края на март, началото на април) изрежете слабите стъбла и съкратете останалите.
- пресаждайте растението на всеки 2 години.

Пресаждане на Пасифлората:
При първите години е необходимо да извършване пресяване всяка година. Когато растението стане по-възрастно пресявайте го на две години. При пресяване използвайте силно хумостна почва с добавка пясък.

Размножаване на Пасифлората:
Можете да размножите Пасифлора по три начина:
- чрез семена
- чрез резници
- чрез разделяне на коренища.

Размножаване на Пасифлора чрез семена:
Размножаването на Пасифлора чрез семена се прави от началото на май до средата на месе юли. Тъй като семената на Пасифлората са доста твърди трябва да им изтъните обвивката с ръце или посредством накиване в разредени киселини или топла вода за един два дни. При накисване семената които потънат можете да ги засадите, а тези от повърхността ги изхвърлете (няма да дадът цвят). При този метод на размножаване трябва да сте доста търпеливи понеже растението цъфти след петата година от засаждането.

Размножаване на Пасифлората чрез резници:
Размножаването на Пасифлората чрез резници се прави посредством връхни резници. В периода от началото на месец февруари до края на месец април вкоренете в топъл пясък под стъкло изрязани връхни резници, които имат развити 2-3-4 листа. Темпратурата на въздуха и почвата трябва да е 21-24 градуса. Когато пуснат корени трябва да пресадите резниците в саксии с пръст съставена от пясък, тор и чимовка. По този начин за разлика от размножаване чрез семена ще имате цъфтеж още следващата година.Новина от Цветя, Дом и Градина
( http://cvetq.eu/news.php?extend.48 )