ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ24 юли 2012

Болести, паразити и вредители по растенията и цветята

Създадено от gradinar
вторник 24 юли 2012 - 20:03:23

За да намалите до минумима риска гъбични инфекции, паразити и прочее, добре е да поддържате мястото, където гледате растенията си чисто. Паднали листа, особено в комбинация с разлята вода са идеалната среда за развиване на бактериални и гъбични инфекции.

Добре ще е и да следите растенията си. При най-малкото съмнение отделете “заподозрения” настрана от другите саксии и продължете с наблюденията. Ако растението залинява без видима причина, проверете корените за паразити или за гниене. Ако такова е налице, изчистете доколкото в възможно корените от пръстта и пресадете в нова.

Силно Ви препоръчвам препарата Bio Kill. Около 7 лв в по-добрите зоомагазини. Безвреден за Вас, домашните ви любимци и цветята. Унищожава всички насекоми и аз го използвам отдавна за да пролетните нашествия на мравки в къщата. Нещо, с което дори специализирани препарати не се справиха. Единственото, на което Bio Kill вреди, са водните животни и растения, затова отнасяйте се отговорно!

По-надолу са изредени най-честите причини растенията ни да боледуват.


Щитоносна въшка – най-често срещания паразит! Насекомите са сиви или кафеникави и малки – около 2-3 мм. Пърият белег за зараза са белите топки пух върху растението. Това е средата, в която женските въшки снасят яйцата си. Насекомите отделят и капки захаросана течност, която помага за развитието на черна плесен.

Ако въшките са малко, може да пробвате да ги убиете с метилов алкохол, разстворен с във вода в съотношение 1:3. Проблема е че спирта може да нарани епидермиса на растението, ако е по-нежен. Другят вариант е инсектицид – консултирайте се в магазина какъв да използвате, но Ви съветвам да ползвате Bio Kill-a.

Коренови щитоносни въшки – тези обитават кореновата система и се хранят с нея. Могат да предизвикат гниене на растението. Признаците са същите – топчета бял пух, но в почвата, понякога и на дъното на саксията. За да се справите, поливайте растението с инсектицид веднъж седмично, в продължение на няколко седмици. Другия вариант е заедно със саксията да го накиснете във инсектицид, но след това трябва много внимателно да се погрижите за бързото изсъхване на почвата.

Като превантивна мярка, може да изпозвате счукани на прах топки нафталин, омесени с почвата, които отблъскат паразита, както и други насекоми. Внимавайте, тъй като химикалите в нафталина увреждат пласмасовите саксии!

Red spider mite (някой да го преведе, защото аз не го намерих в моите речници)

Някои растения от моята колекция бяха доскоро заразени с този паразит. Много е малък и за да се види, се налага да се използва силна лупа. Сигналът за тяхната поява са кафеникавите петънца по повърхността на растението – фактически ранички, където епидермисът е бил увреден. Може да се видят и паяжинки.

Отново се консултирайте в магазина какво да използвате. Ще трябва да пообяснявате малко повече, тъй като както стана ясно не знам как се превежда името на това нещо на български.

Пазете колекцията от мишки и от охлюви.

Има и други паразити, които не съм описал, но лека-полека ще разширявам тази статия. Ако Вие имате опит – споделете го и с удоволствие ще го добавя!

Източник: succulents.hit.bg

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 4170
Прочетено: 17449 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen