ОРХИДЕИ И БРОМЕЛИЕВИ08 юли 2012

Ананас - Ananas

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 14:24:21

ananasbracteatus.jpg Ananas_nanus1.jpg Ananas_nanus2.jpg Ananas_nanus.jpg

ananas.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Bromeliaceae (ананасови)
Родина: Южна Америка

Понякога опитът да развъдим ново растение от зеления плод на ананаса се оказва успешен. От значение е плодът да е пресен и прорезът да е направен на около 1см под розетката, защото там се намират първите малки коренови наченки. Прорязаната повърхност трябва да засъхва в продължение на 24 часа, преди да заровите листната розетка в подходящ съд с много пясък и влажен дребен торф. За най-добро вкореняване резникът се покрива с найлонова торбичка и се поставя на топло и светло място. Растението, развъдено от плода на ананаса, е само зелено декоративно растение с розетъчна структура.

Можете да размножите ананаса и чрез върхови калеми. за целта през топъл сезон от годината се купува плод с добре развит върхов филиз, наречен "султан". Той се отрязва внимателно, заедно с 1-2 см. от плода и се натрива с прах от дървени въглища. След като засъхне, калемът се засажда в смес от торф и пясък и се покрива с найлон или стъкло. След около 3 седмици ще се появят нови корени, след което растението се премества в саксия. Размноженият по този начин ананас ще цъфне чак след 3 - 4 години.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2299
Прочетено: 12515 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen