КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ08 юли 2012

Алое - Aloe vera

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 12:46:05

Aloe.jpg aloe_ferox.jpg Aloe_Vera.jpg Aloe_vera_bush.jpg spiral_aloe.jpg

aloe-vera.jpgЦъфтеж: декоративно-листно

Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: Южна Америка

Алое вера, растението на растенията, направило прелъстителка не само Клеопатра, завладя пазара на цветята в Германия. При покупката трябва да се внимава растението да е поне ЗОсм високо и листата да са напращели от сок. По външен вид алоето не спада към най-красивите стайни цветя, напротив, с дебелите си месести листа то изглежда твърде скромно в сравнение с другите. Лечебните му свойства обаче са причина то да бъде толкова силно желано. Алоето не е просто алое. В света има над 300 различни вида алое. По нашите географски ширини обаче се предлагат само следните четири вида: Abe barbadensis и Abe vera, наричано още Aloe ferox, което има многостранно приложение в медицината; Aloe wickensii с неговите дълги, декоративни цветове и Aloe striata.


Видове:
1. Алое ферокс (А. вера)
Aloe ferox (A. vera)
2. Алое аристата ( с по-големи шипчета)
Aloe aristata
Алоето е градинско цвете, но някои екземпляри са саксиини и подходящи за стайно отглеждане. Ако алоето е на открито, то трябва да бъде посадено на слънчево място или на прошарена сянка. В стайна обстановка трябва да се държи в близост до източник на топлина и близо до прозорец, за да се набави нужното количество слънчева светлина.


Място

Светло, но не напълно огряно от слънце място, топло през лятото, хладно до 5°С през зимата. Растението може да достигне височина 1м. Тогава то има 15 до 20 месести и заострящи се към върха листа, назъбени по краищата като трион, които образуват розетка. Ето защо растението се нуждае от повече пространство.

Грижи
Всъщност едва ли може да се сгреши в грижите за това непретенциозно растение, освен ако не се престараваме в поливането, тъй като натрупването на влага е убийствено за всички видове алое. Сукулентното растение има много слабо развити корени и лесно може да загние отдолу. Полива се веднъж седмично, а само когато през лятото е поставено на изключително топло и слънчево място, се полива два пъти седмично. През периода на растеж се тори веднъж месечно. Дори и да забравите да го поливате, това не е трагично, растението издържа до половин година без вода. Естествено в такъв случай листата значително намаляват обема си. С оглед на неговата устойчивост на суша и температурни колебания, които могат да достигнат 3-30°С, едва ли съществува по-приспособяващо се растение. Алое вера е идеалното цвете за тези, които не обичат да поливат. За присаждане и захващане наново се нуждае от песъчлив почвен субстрат.

Размножаване
От третата година растението пуска издънки. За да не се накърни развитието на растението майка, щом достигнат височина около 15см, издънките трябва да се отделят и да се засадят на друго място.

Съвет на градинаря
За да не се получи рискованото събиране на вода, във всяка саксия трябва да направите дренажен слой от керамични парчета или керамзит. Като растение за оказване на бърза помощ алое вера има място на всеки кухненски прозорец или в банята. То действа антисептично, веднага помага при изгаряния, порезни рани, както и при ужилвания от оси; с негова помощ лесно преминават белезите от рани. Освен това гелът от листата е незаменим в козметиката за седмичната маска на лицето. Той има освежаващо, съдосвиващо и опъващо кожата действие.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 8624
Прочетено: 17648 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen