СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Аламанда - Allamanda cathartica

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 23:31:44

alamanda03.jpg Allamanda_cathartica.jpg Allamanda_cathartica1.jpg Golden_Trumpets,_Curacao__Netherlands_Antilles.jpg

allamanda_cathartica.jpgЦъфтеж: юни-септември

Семейство: Аросупасеае (устрелови)
Родина: тропическа Южна Америка

Това бързо развиващо се увивно растение с искрящо жълти цветове-фунийки е истинска тропическа прелест. Цветето прави впечатление не само с красивите си цветове, но и с твърдите си и лъскави листа.

Видове:
Allamanda cathartica "Grandiflora".
Allamanda schottii / neriifolia - по-изразен храстовиден хабитус, и малко по-толерантна към ниски температури. Цветовете са по-дребни.
Allamanda violacea - цветовете са с диаметър 10 см, прости или кичести, виолетови

Място
Растението се нуждае от напълно огряно от слънцето място. Южният прозорец е идеалното решение, възможно е да се постави и на западен прозорец. По обяд следва да се засенчва, тъй като при силно слънце цветовете и листата прегарят. Освен това цветето започва да цъфти само когато светлината и топлината са оптимални. При нормална температура в помещението аламандата се развива добре през цялата година. През зимата температурата трябва да се поддържа между 15 и 18°С.


Грижи
През фазата на растеж от април до ноември трябва да се полива обилно, по възможност с мека, филтрирана вода и ежеседмично да се наторява. През зимата подаването на вода трябва да се сведе до минимум, а торенето да се преустанови.' Тропическата красавица изисква висока влажност на въздуха, т.е. често трябва да оросявате цветето с хладка филтрирана вода. Уместно е да поставите стойка за увиване. За пресаждането много рано напролет следва да използвате предимно богата на чернозем почва с равнище на рН около 6.

Размножаване
Посредством резници под фолио при стайна температура поне 27°С

Съвет на градинаря
Растението не понася течение. В противен случай то лесно се заразява с щитоносни въшки. Внимание! Аламандата е отровна във всичките си части.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1965
Прочетено: 10326 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen