СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ07 юли 2012

Актиниоптерис - Actiniopteris

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 23:23:07

actiniopteris.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение
Семейство: папратови
Родина: Африка, Азия

Тази изключително пищна и буйно растяща папрат се среща рядко. По външния си вид наподобява палма, тъй като перестите листа на актиниоптериса съответстват на структурата на палмово-папратовите растения. Растението има тънки и дълги до 20см листа, които се държат от къси дръжки.

Място
Като всички други папратови растения и това не понася пряка слънчева светлина, въпреки това обаче за него е нужно много светло място. През зимата и през нощта стайната температура трябва да пада до 14°С.


Грижи
През летните месеци поливайте растението с филтрирана вода редовно, но пестеливо. Трябва да се внимава кореновата топка да не изсъхва и винаги да бъде леко влажна. Задължително трябва да се избягва събирането на вода в подложката, защото корените загниват. В периода на растеж се наторява през 14 дни. През зимата следва значително да ограничите поливането.

Размножаване:
Размножава се много трудно. Не е желателно да се прави от новообучаващи се цветари. Размножава се чрез разделяне.

Съвет на градинаря
Поради своята интересна декоративна растителна форма цветето привлича погледа в помещението. За размножаването му са нужни уменията на специалист по цветарство.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1227
Прочетено: 9216 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen