ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ07 юли 2012

Акорус, Каламус, Блатен Аир - Acorus

Създадено от gradinar
събота 07 юли 2012 - 23:13:25

Acorus_Calamus.jpg Acorus_Calamus1.JPG Acorus_Calamus2.jpg Acorus_Calamus3.JPG Acorus_Calamus4.jpg Acorus_Calamus5.jpg

acorus-calamus.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Агасеае (змиярникови)
Родина: Япония

Многогодишното блатно растение достига около 40см височина. Акорусът се предлага както със стройни тъмнозелени, така и с пъстри листа.

Екстракти от корените се използват като инсектицид и като съставна част от парфюми. В миналото корените са използвани от индианците за медицински цели, както и заради способността им да предизвикват халюцинации когато се приемат в по-големи дози. Тези свойства се дължат на веществата алфа и бета-азарон, за които вече е доказано че са канцерогенни. В народната медицина се използват изсушените корени от растението. Горчивия глюкозид акорин увеличава диурезата и има противовъзпалително действие. Препаратите от акорус понижават кръвното налягане, а също имат и противогъбични и дезинфекциращи свойства. Тъй като има няколко разновидности, ако не ги разпознавате не използвайте растението като билка, това може да е опасно.

Място
Растението обича светлината. Пъстролистните видове имат нужда от повече светлина в сравнение със зелените. Растението трябва да се пази от пряка слънчева светлина. За доброто му развитие е необходим много чист въздух, а през зимата се запазва най-добре при температури 5-10°С.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1529
Прочетено: 11120 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen