ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ14 юли 2012

Аристолохия, вълча ябълка - Aristolochia

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 12:05:45

1_1_3_5_Aristolochia_moupinensis.JPG aristolochia_baetica.jpg Aristolochia_elegans800.jpg Aristolochia_fimbriata.jpg

aristolochia.jpgЦъфтеж: юли-август

Семейство: Aristolochinacea
Родина: Бразилия

Това екзотично растение е само за познавачи. Ексцентричният увивен храст има здраво стъбло и сърцевидни листа, чиято горна страна е тъмнозелена, а долната - синьозелена. Растението цъфти с необичайно големи, красиво изрисувани цветове. Те имат странна фуниевидна форма и цъфтят през лятото в тъмно-лилаво. Още по-странен е силният аромат на мърша.

Изящната аристолохия е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, с родина Бразилия. Растението достига височина 3-4 м и има корковидна дървесина. Листата й са големи, с дължина около 8 см, отгоре блестящи тъмнозелени, отдолу сивкави, сърцевидни, заострени на върха. Изящната аристолохия цъфти през втората половина на лятото с едри (дълги 4-5 см) единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Отгоре бялата пластинка е украсена с червеникави жилки, а отдолу с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък.


Място
Най-добре растението вирее в зимна градина. Освен това му е необходим простор, за да се развива. Дългите лози се уви! ват около подпора.

Грижи
Вълчата ябълка няма период на покой. Затова се полива през цялата година с голямо количество филтрирана вода.По време на растежа се тори всяка седмица. Това странно растение започва да цъфти едва след няколко години и най-често умира внезапно. Не бива да се пресажда. Пръскайте го често, за да осигурите достатъчно влажност на въздуха. Внимавайте обаче да не намокрите цветовете. През зимата се подрязва, за да се поощри растежът.

Размножаване
Може да се разсади в късна пролет при висока влажност на въздуха, а може и с резници

Съвет на градинаря
Аристолохията може да ce култивира и като висящо растение в големи кошници.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1429
Прочетено: 10848 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen