Новина: Абутилон, стаен клен - Abutilon
(Категория: ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ)
Публикувано от gradinar
събота 07 юли 2012 - 19:38:37


Абутилон, стаен клен - AbutilonАбутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon
Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon Абутилон, стаен клен - Abutilon
 abutilon.jpg
 
 

Цъфтеж: април-септември 
Семейство: Malvaceae (слезови)
Родина: тропици, субтропици

Другото име на Абутилонът е Стаен клен.

Абутилонът е вечнозелено дърво достигащо до 80-120 сантиметра. Листата му са мъхести и пъстри или кленовидно зелени. Има крехко стъбло. Абутилонът расте бързо.

Тези малви са особено очарователни с разнообразните си цветове: бели, жълти, розови и червени. A. megapotamicum подкупва с прекрасно оформените цветни камбанки, съчетани от жълти и пурпурни чашки. Растението почва да цъфти през пролетта, та чак до късното лято. Дребният храст, който в стаята може да се превърне в дръвче, има кадифено меки, мъхести листа.Отглеждане на Абутилонът:

Място на Абутилонът:
Това е тропическо растение и се нуждае от много слънце. Предпочита да стои на балкона или терасата. Развива се добре и в топла стая, но зимува при температура 12-15°С, иначе през следващата година няма да цъфти. Растенията, които са презимували на топло, могат да бъдат нападнати от акари или въшки. Изнасяйте Абутилонът през лятото навън, а през зимата го прибирайте на закрито. Тогава е нужно да му бъде осигурен покой и температурата да бъде в рамките на 12-15 градуса.

Температура за Абутилонът:
През летните месеци гледайте температурата да е около 22-26 градуса. Както писахме по-горе зимно време трябва да е 12-15 градуса. Това помага за следващия цъфтеж.

Влажност за Абутилонът:
Просявайте Абутилона периодично. Това за него е много полезно. Влажността трябва да е висока. При липса на оросяване листата му ноже да започнат да окапват.

Светлина за Абутилонът:
Абутилонът обожава много светлина. Гледайте обаче да не го парят директно слънчевите лъчи. Това може да доведе до изсъхване на листата му. Може да го поставите на шарена сянка. Абутилонът предпочита места с източни изложения.

Поливане на Абутилон:
По време на летните месеци поливайте Абутилонът обилно. Гледайте да избягвате преполиването. По време на зимните месеци поливайте малко, като гледате пръстта да е засъхнала преди следващото поливане. Преполиването и липсата на поливане може да са фатални за Абутилонът и да му окапят листата и цветовете. Преполиването или изсъхване на почвата може да доведе загниване, окапване на листата или цветовете или пъпките. 

Торене на Абутилонът:
По време на разтежа на Абутилонът е необходимо да се тори на 9-11 дни. Използвайте торове (органични) за цъфтящи растения с добавени минерали. Не внасяйте органични торове повече от един път за лятото. Това може да е опасно за Абутилонът. През зимните месеци, след като приберете растението е необходимо да прекратите торенето.

Болести и вредители по Абутилонът:
Най честите вредители по Абутилона са Акарите, Белокрилките, Памуклийки, Трипс, Листните въшки., Щитоностни въшки и пайцинообразуващ акар. По старите растения са по-малко уязвими, но по-младите и по-слабите растения може да загинат при липса на реакция. При откриване на вредители трябва да почистите всички нападнати листа от двете страни със сапунена гъба. При големи поражение е необходимо да използвате инсектицид. При нападение от червени акари трябва да увеличите влажността на растението.

Пресаждане на Абутилонът:
Пресаждайте Абутилонът всека пролет. Използвайте нова богата и пропусклива почва. Гледайте новата саксия на Абутилонът да е малко по-голяма от старата, тъй като хубав и обилен цъфтеж се постига само когато корените на растението са обхванали плътно почвата. При пресаждане използвайте следната конфигурация на почвата – торф : хумус : горска почва : част листна : пясък в следното съотношение 1:1:1:1:1.

Подрязване на Абутилона:
При подрязване на Абутилонът се постига по дълъг период на цъфтене. Подрязването се прави около средата на лятото средата на юли началото на август като се изрязват всички обезлистени, изсъхнали или избуяли клони. Здравите клони подрежете на една трета от дължината им.

Грижи за Абутилона:
От март до август малвата се полива обилно и се тори всяка седмица. През останалите месеци поливането се ограничава силно, а торенето се спира. Растения, които са били навън и са пораснали твърде много, могат да се подрежат през есента, преди да се отнесат в зимната им квартира. През пролетта се пресаждат в прясна градинска пръст. Съветваме ви да я подобрите с малко шина.

Размножаване на Абутилона:
Можете да размножавате Абутилона посредством семена или резници. Сорответе които са зеленолистни можете да размножите и по двата начина, а пъстролисните главно посредством резници. При размножаване почвата трябва да има температура от около 22-25 градуса и влажността на въздуха да е висока.

Размножаване чрез резници на Абутилон:
Поставете резниците във вода или овлажнен пясък. Направете това на пролет, при изключителни случай през останалото време. Оросявайте добре младото растение за да получите добре разклонена корана. Подрежете разтението в края на септември, началото на октомври или при изключителни случай през останалото време по ваша преценка. При необходимост трябва да поставите подпора на стъблото. Почвената смес трябва да е пясък и горска почва.

Размножаване на Абутилон чрез семена:
През пролетта засейте семената. Те ще поникнат за около 20 дни. Използвайте песачлива почва като покриете семената със слой от няколко милиметра. След като укрепне разсада го пикирайте в саксии.

Съвет на градинаря:
Ако абутилонът стои постоянно в стаята, е добре от време на време да се оросява.

Някой видове Абутилон:
- Abutilon ‘Bella’
- Abutilon ‘Maximus’
- Abutilon ‘Giant’Новина от Цветя, Дом и Градина
( http://cvetq.eu/news.php?extend.3 )