СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Ахименес - Achimenes grandiflora

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 15:26:59

21_8_2007_031_original.jpg 726543522_cc9218a91c.jpg mustanmerenruusu-1.jpg Mustanmerenruusu_(torpankukka),_Achimenes_Longifora_hybr_IMG_5217.jpg

achimenes.jpgЦъфтеж: юни-октомври

Семейство: Gesneriaceae
Родина: Средна и Южна Америка

Многогодишното растение е малко, с красиви цветове, които приличат на изкривени чашки. През летните месеци на пазара се предлагат най-различни сортове. Можете да размножите растението през пролетта от малки коренови резници.

Родът включва около 50 вида, които обитават горите на Мексико, Бразилия и Гватемала. За тропическия му произход напомня и името му, което в превод от гръцки означава “който не понася студ”.Това са нисички растения с височина около 30 см, с прости или слабо разклонени стъбла, потънали в ярки цветове. Ампелните форми достигат и до 50 см. Листата им са срещуположно разположени, понякога по 3, приличат на листата на копривата, обагрени са от светлозелено до тъмнокафяво. Цветовете в зависимост от сорта са с различни размери – от 3 до 7 см в диаметър, червени, розови, сини, виолетови, бели и дори жълти. Те са единични, рядко групирани по наколко в снопче, увиснали или хоризонтално разположени. Венчето е петделно, лопатовидно, с дълга цветна тръбичка. Обилният цъфтеж протича от юни до ноември.


Място
Ахименесът обича шарена сянка и нормална стайна температура (около 18°С).

Грижи
Като всички луковични растения, ахименесът се полива умерено. Внимавайте водата да не пада върху листата. Полива се само с мека вода със стайна температура. След цъфтежа листата увяхват. Това е знак, че трябва да спрете поливането. Щом листата измрат, люспестите грудки се съхраняват при температура 10-15°С. След февруари можете да засадите луковиците в градинска пръст, като ги покриете с едносантиметров почвен слой.

Размножаване
След март можете да отделите парченца от грудката с дължина около 5см и да ги засадите в песъклива пръст, за да покълнат. Можете да размножите ахименеса и с резници, които се отрязват през лятото и се вкореняват в смес от торф и пясък при 8 температура на почвата около 22°С.

Съвет на градинаря
Ахименесът е красиво висящо растение.Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2002
Прочетено: 15964 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen