ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ09 август 2014

Книфофия, тритома - Kniphofia

Създадено от gradinar
събота 09 август 2014 - 20:05:53Книфофия, тритома - Kniphofia

Името на Книфофията идва от ботаника Йохан Книфоф. Другото и име е Тритома. Книфофията произхожда от остров Мадагаскар, Централна и Южна Африка. Това цвете има около 70-80 вида.


Книфофията е многогодишен цъфтящ храст, който в нормални условия достига от 50 сантиметра до 130 сантиметра. На прима виста вниманието ни е насочено към листата му, които имат тръбеста и мечовидна форма и са доста удължени. Формата им е триъгълна. Цветовете на Книфофията цъфтят в червено или жълто, но има случай когато те са с два цвята - оранжеви в горната си част и жълти в долната. Книфофията цъфти в периода от началото на месец юли до края на месец август. Големината на съцветията понякога достига и до 25 сантиметра. Корените на Книфофията (тритомата) са жълти месести, дебели и правят тръстикови фуги.

Отглеждане на Книфофия:Място на Книфофия:
Това растение е много топлолюбиво. Книфофията вирее на топло и светло място. Гледайте мястото да е добре защитено от течения и ветрове.

Темтература за Книфофията:
Книфофията вирее добре при температури на въздуха от 23 до 30 градуса. Имайте в предвид, че Книфофията не обича и не издържа на големи застудявания. Ако има люта зима може да не оживее.

Влажност на Книфофията:
Книфофията много обича влажни места. За това и намерете място с по-голяма влажност като например течаща вода или наличие на подпочвени води. Това ще доведе до обилен и красив цъфтеж на растението.

Поливане на Книфофията:
Книфофията трябва да се полива обилно.  Тя обича много вода и това допринася за добрия и растеж.

Торене на Книфофия:
През пролетния сезон в периода от април до юни трябва да наторявате Книфофията само и единствено с минерални торове. През останалото време се тори по-умерено отново с минерални торове.

Почва на Книфофията:
При отглеждането на Книфофия е необходимо пръстта да бъде въздухопропусклива и влагопропусклива. Това допринася корените и да не загниват лесно и растението да не загине. Също така е необходимо и почвата да е богата на хумус, минерали и добре дренирана. Така през зимата Книфофията няма да задържа влага и да загнива.

Болести и вредители по Книфофията:
Книфофиите са доста устойчиви на болести и вредители. Друго хубаво качество е, че се възтановяват невероятно бързо от евентуално лечение.

Презимуване на Книфофията:
В края на есентта или около средата и края на месец октомври е необходимо да покриете растението със слама и шума. По този начин ще го предпазите през студените зимни месеци. Необходимо е да оставите една трета от листата неподрязани. Така те ще предпазват допълнително корена.

Размножаване на Книфофията:
Има два начина за размножаване на Книфофията:
1. Чрез разделяне на туфи.
2. Чрез семена.

Размножаване на Книфофия чрез разделяне на туфи:
Не размножавайте растението по този начин през зимния сезон. Така Книфофията може да измръзне и растението да загине. Размножаването чрез разделяне на туфи се прави през пролетта от началото на април до средата на май. Можете да разделяте растение което на две, три или повече години. След разделянето на туфите ги засадете на място огрявано от слънцето и с по-висока влажност. Отделните туфи трябва да са на растояние една от друга 30 сантиметра. Засяват се на дълбочина 10 сантиметра.

Размножаване на Книфофия чрез семена:
Семената се засяват в периода от началото на Април до края на месец Юни.

Използване на Книфофията:
Освен да краси градината ви, Книфофията много често се използва за рязан цвят. Причината за това е невероятните и цветове.

Съвети на специалиста:
- добре е да почиствате загиналите и увяхнали цветове. Това окуражава цъфтенето.
- избягвайте да отглеждате това растение в група с други.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 3323
Прочетено: 12665 пъти
Коментари чрез Facebook

ГРАДИНСКИ И БАЛКОНСКИ ЦВЕТЯ04 август 2014

Маргаритка - Leucanthemum maximum

Създадено от gradinar
понеделник 04 август 2014 - 16:27:17Маргаритка - Leucanthemum maximum
Маргаритката е цвете от род Asteraceae. Води се и градинско и стайно цъфтящо многогодишно растение.

Наименованието на Маргаритката идва от Гърция или по-точно от гръцката дума използвана за Перла. Маргаритките са част от многобройното семейство Сложноцветни. Можете да видите и намерите Маргаритките в централните части на Европа и Средиземноморската част на Европа (Испания, Италия средиземноморските острови). Целия род на Маргаритката включва многогодишни тревисти растения и едногодишни тревисти растения с съцветия наподобаващи кошнички. Центъра на цвета на Маргаритката има кошничка с миниатюрни жълто златисти цветове. По периферията на цвета цветчетата са червени, розови и най-често бели. Размерите на цвета на Маргаритката достига от 1,5 сантиметра до 11 сантиметра. Понякога можете да видите маргаритки доста едри цветчета. Височината на цялото растение също варира от невзрачките 10 сантиметра до гиганските 65 сантиметра. Цъфтежа на маргаритката започва от средата и края на месец май и е до края на август, началото на септември месец. В семейството на Маргаритките може да намерите и малки дребосъчета които са на височина около 8-10 сантиметра и растат на пищни поляни.

Маргаритката е символ на чистота, радост, любовтта и невинност. Това е причината тя често да се подарява при сватби. Маргаритката е любимия гадател на влюбените (обича ме, не ме обича). Растението е било изключително популярно през Средновековието.

Близка до Маргаритката е така наречената Лятна Хризантема. Тя е многогодишно разтение с едри цветове които наподобяват тези на Маргаритката.


Отглеждане на Маргаритки:

Място на маргаритките:
Маргаритките обичат открити слънчеви места като големи ливади, поляни и пищни градини. Маргаритката обича да е добре огрявана от слънцето. Без проблем обаче понасят и леко сенчестите места.

Температура на Маргаритките:
Растението обича топлите места. За това се среща в главно в средиземноморския басейн. Може да го отглеждате до температура до 28 градуса и няма да му стане нищо.  Маргаритките са студоустойчиви са. Листата и пъпките и без проблем се запазват под снега. Така, че спокойно могат да призимуват при нашите климатични условия. Ако я отглеждате в саксия през зимния период приберете маргаритките в помещение което е прохладно, но да няма силен студ. Поставете я до прозорец на слънце.

Влажност на Маргаритката:
Маргаритките предпочитат умерена влажност на въздуха.

Поливане на Маргаритката:
Поливането на Маргаритката трябва да е умерено, като не се допуска пръстта да подгизне. Това може да доведе до изгниване на корените. Поливайте растението умерено, като гледате да не засъхне почвата. Това не трябва да се допуска най-вече при сухо време и през летния сезон.

Торене на Маргаритката:
Маргаритката трябва периодично да се подхранва. За целта може използвате азотни торове.

Почва за Маргаритката:
Почвата за Маргаритката трябва да е добре обработена и богата на хранителни вещества. Друго изискване е да задържа продължително време влажност и да е с добри дренажни свойства. Може да използвате леки почви които са богати на хумус. Преди началото на цъфтежа или около края на април началото на месец май трябва да разрохате почвата около растенията. Отделно от това е необходимо периодично да се околопава и плеви около туфите по време на цялата вегетация.

Болести и вредители при Маргаритките:
Маргаритките са доста устойчиви на болести и вредители. Друго хубаво качество е, че се възтановяват невероятно бързо от евентуално лечение.

Подрязване на Маргаритките:
Когато настъпи есентта и цветовете на маргаритките са прецъфтели е необходимо да изрежете стъблата им до нивото на почвата. Така ще се запазят по-добре в зимния сезон. Добре е по време на цъфтежа да се премахват увяхналите съцветия. Това допринася до по-продължителен цъфтеж на маргаритката.

Размножаване на Маргаритка:
Можете да размножите Маргаритки по три основни начина:
- размножаване на маргаритка чрез резници
- размножаване на маргаритка чрез делене на растението
- размножаване на маргаритка посредством семена.

Размножаване на Маргаритки чрез делене на растението:
Използването на този начин на размножаване се използва най-вече когато искате да запазите даден сорт за вашата градина. Разделянето на възрастно растение чрез резници се извършва в средата и края на месец август или средата или края на месец април. Чрез това разделяне може да очаквате цъфтеж на маргаритката през втората година.

Размножаване на Маргаритки чрез резници:
Размножаването чрез резници се извършва в началото на летния сезон в месеците май или юни. Използвайте странични клонки на Маргаритката на които има по няколко листа. Поставете ги в почва която е рохкава и влажна.

Размножаване на Маргаритки чрез семена:
Това е най-лесния начин за размножаване на Маргаритките. Засаждането трябва да започне в началото на лятото (през месец май или юни) като използвате по-дребни саксиики (например кофички за мляко). Един два месеца след това засадете растенията на постоянното им място като гледате разтоянията между тях да бъдат оло 14-22 сантиметра. С този метод на размножаване на Маргаритките можете да очаквате цъфтеж на втората или третата година.

Някой видове Маргаритки:
- Leucanthemum vulgare
- Leucanthemum maximum
- Leucanthemum superbum

Съвети на специалиста:
- засаждайте маргаритките на слънчево място
- не преполивайте за да не загният
- през есеннта изрежете стъблата им до нивото на почвата
- по време на цъфтежа да се премахват увяхналите съцветия

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 3324
Прочетено: 22769 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 4 5

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen