СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Афеландра - Aphelandra squarrosa

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 15:15:36

480129375MZQJxQ_fs.jpg aphelandra.jpg AphelandraSquarrosa2.jpg Aphel_5inch1.jpg

aphelandra_squarrosa.jpgЦъфтeж: април-декември

Семейство: Acanthaceae (страшникови)
Родина: тропична Централна и Южна Америка

Интересно декоративно растение с яркожълти класоподобни цветове и красиви зелени листа с изразена бяла нер-ватура. То произхожда от тропическите джунгли и поради това обича високи температури и влажност на въздуха. Ако успеете да отговорите на тези потребности на растението, ще се наслаждавате на неговите екзотични цветове в продължение на близо два месеца. В момента, в който афеландрата започне да губи листата си и стане неугледна на вид, трябва да се разделите с нея.


Някой видове:

Aphelandra sinclairiana - Това е един от най – прекрасните многогодишни храсти, със средна височина (45 - 50 см.). Максимална височина – 3 м.Това, което го прави толкова ефектно растение е странната комбинация на цветове – коралово розови и оранжеви цветове със светло розово съцветие. Има дълъг период на цъфтеж.Може спокойно да се развива и цъфти на сянка. Растението привлича всякакви събиращи нектар птици, пеперуди и др. Родината и е Централна Америка (Коста Рика, Никарагуа, Панама).

Aphelandra sinclairiana в трудна за отглеждане в домашни условия.

Aphelandra squarrosa е вечнозелен храст. Нарича се още “зеброво цвете”. Родината и са планините на Мексико и Бразилия

Място
Светло до леко засенчено място на прозорец, но без да се огрява пряко от слънцето. Температура между 18-25°С. Афеландрата не понася силни температурни колебания, а на течението реагира с окапване на листата.

Грижи
През времето на цъфтеж растението трябва да се тори всяка седмица; почвата се поддържа равномерно влажна, без да се допуска подгизване. За поддържане на висока влажност на въздуха се оросява с филтрирана мека вода. Най-подходящото време за пресаждане е март. Преди това корените се намаляват. Пресажда се в малко по-голяма саксия в хумусна, богата на хранителни вещества пръст.

Размножаване
Извършва се от специалисти.

Съвет на градинаря
Поливайте афеландрата само с дъждовна или филтрирана вода.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 3965
Прочетено: 16030 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen