СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ14 юли 2012

Асплениум - Asplenium nidus

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 13:05:49

5487a.jpg aspleniumnidusplicatum.jpg asplenium_nidus1.jpg asplenium_resiliens.jpg Asplenium_x_kenzoi.JPG FougerescolopendreAsplenium_scolopendrium.jpg
Pscolopendrium.jpg spleenwort2-011908.jpg

asplenium_nidus.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Polypodiaceae (папратови)
Родина: Азия, Африка

В тропиците във фунията на това растение гнездят птици, оттам идва и немското му название „гнездова папрат". За разлика от повечето папрати листата на този вид са цели и в основата се събират във форма на гнездо. Тази папрат може да расте епифитно, т.е. прикачва се с корените си към дървета или пънове. Тя обаче не е паразит, а се изхранва сама. Оттам идва и фуниевидният растеж на листата й (цистерна). По правило епифитите имат слабо развити корени и са много чувствителни към натрупване на влага.

Някой видове:
Asplenium viviparum Presl. - от остров Мавриций. Ражда миниатюрни растения-бебенца върху листата си. Когато станат достатъчно големи, за да може да се борави с тях, те се отрязват заедно с част от майчиното листо и се засаждат в малка саксийка, като листото остава малко под повърхността на почвата. Скоро растението пуска самостоятелни корени.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 2037
Прочетено: 10898 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen