КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ14 юли 2012

Аргиродерма, Живи камъчета - Argyroderm

Създадено от gradinar
събота 14 юли 2012 - 10:28:24

1047.jpg 2095.jpg cop139-8.jpg cop52-3.jpg HPIM2251.jpg
Lika_aiflr-1.JPG lithops_dish_garden_pic4.jpg Lithops_insularis(85-12-0532-70).jpg Lithops_schwantesii_var_marthae.jpg media_site_imaj_Lithops_olivacea_f.jpg

argyroderm.jpgЦъфтеж: юли-август

Семейство: Mesembryanthemum (мезембриантемови)
Родина: Южна Африка

Това южноафриканско растение в Германия се нарича „сребърна кожа". Растенията от това семейство отварят цветовете си само при слънчева светлина. Аргиродермата има листа, които са се развили в разделени на две листни топчета. Цветът им е сребърнозелен. Най-често се среща сортът A. testiculare, който през есента цъфти с блестящи червени цветове.

От това сукулентно растение се срещат повече от 80 вида. Растенията са интересни най-вече с красивата си повърхност. Рисунъкът на тази повърхност е различен в зависимост от вида. Свикналите със сушата растения се пазят от изсъхване, като се свиват. Топчестите телца наистина приличат на камъчета, но при внимателно вглеждане откриваме две сраснали се по дължина, дебели и месести листа, срязани по средата. Горната им страна е прозрачна и светлината се асимилира безпрепятствено. През летните месеци се появяват бели и жълти цветчета, приличащи на маргаритки.


Място
През летните месеци растението има нужда от много слънце, за да разцъфти в пълното си великолепие през септември. През зимата най-подходящата температура е около 10С.

Грижи
„Сребърната кожа" реагира много чувствително на водата, затова се полива внимателно и пестеливо. През зимните месеци се оставя напълно суха. При нужда може да се пресади през пролетта в глинени съдове със силно песъклива почва. Растението се нуждае от почва, съдържаща кварц. Затова е препоръчително върху почвата да се поставят кварцови камъчета.

Размножаване
То е много просто и се прави през лятото със семена.

Съвет на градинаря
Аргиродермата се отглежда лесно дори от начинаещи.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 1687
Прочетено: 9605 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen