СТАЙНИ (САКСИЙНИ) ЦВЕТЯ08 юли 2012

Алоказия - Alocasia

Създадено от gradinar
неделя 08 юли 2012 - 12:58:12

alocasia.jpg alocasia_amazonica.jpg Alocasia_sanderiana.jpg alocasia_sanderiana018.jpg Alocasia_sanderiana1.JPG

alocasia_micholitziana.jpgЦъфтеж: декоративно-листно растение

Семейство: Агасеае (змиярникови)
Родина: Източна Индия, Филипините

Изящната алоказия е растение за познавачи и истинска атракция за всеки прозоречен перваз. Alokasia sanderiane, с бели жилки по листата и пересто нарязани краища, е сравнително непозната, въпреки че спада към най-красивите декоративно-листни растения. Нейните листа с изразителен метален блясък са много атрактивни, затова пък цветовете й, като при всички от семейство змиярникови, са невзрачни. Интересните листа с ланцетна форма и бели жилки по тях ни примамват да купим цветето. Преди още да го купите, имайте предвид, че то не е от най-лесните за отглеждане. Без тропически климат то се развива много лошо продължително време.

Растението Алоказия се нуждае от смес от равни части торфен мъх и глинеста почва с пясък и натрошени дървени въглища. Необходими са топли, влажни, сенчести условия по време на растежа през лятото и растенията имат нужда от обилно поливане докато растат. Когато през есента листата окапят, трябва да се полива по-малко и когато изсъхнат съвсем почвата се полива от време на време. Трябва да се внимава когато се засажда ризомът, той трябва да се показва малко над пръстта или листата в основата ще изсъхнат.

Вирее на светло и топло, но не бива да се излага на пряка слънчева светлина. Зимата е желателно да се държи в парник и температурата да не пада под 18 C.

Алоказията се развъжда чрез разделяне на ризомите през пролетта.

Автор: Михаил Петров
Брой преглеждания: 25698
Прочетено: 37526 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2012 cvetq.eu. Всички права запазени.
Theme by Xen